Коронавирусът взе нови жертви, а Китай се готви за важен ден Снимка: © Getty Images
  • Жертвите на новия коронавирус се увеличиха до 1,115, като две от тях са извън Китай
  • Данните сочат, че броят на заразените започва да намалява с всеки изминал ден, но учени твърдят, че пикът на вируса ще настъпи в средата на февруари
  • Около 160 милиона китайски граждани трябва да се върнат на работа на 18 февруари
  • Официалното име на появилият се в Китай коронавирус е COVID-19

    Жертвите на новия коронавирус в Китай са поне 1,113 души, съобщават световните агенции. Във вторник в провинция Хубей, която е центърът на заразата, са регистрирани 97 смъртни случая, докато в предходното денонощие са били повече – 108, сочат данни на Националната здравна комисия в Китай.

В целия свят починалите вследствие заразяване с вируса са 1,115, като извън най-населената страна жертвите са две – в Хонг Конг и Филипините.

Броят на заразените в Китай продължава да нараства до 44,653 души, а извън страната – 518. Националната здравна комисия в Китай съобщи, че от болница са изписани 4,740 пациенти, които са се излекували.

Съмнения, че ситуацията се стабилизира

Остават обаче съмнения относно данните, че броят на заразените намалява с всеки изминал ден. Има неяснота около методите за тестване на вируса и продължителността на инкубационния период.

Властите в Хубей съобщиха тази сутрин за нови 2,015 случая на заразени с коронавируса. В сравнение с предния ден това е по-малко увеличение на броя заразени, а за втори пореден ден се отчита спад, което предполага, че ситуацията в провинцията може да се стабилизира.

Китайски учени обаче казват, че коронавирусът ще достигне своя пик в средата на февруари, пише CNN.

Китайците се връщат на работа

Около 160 милиона китайски граждани трябва да се върнат на работа на 18 февруари, а страната работи върху стабилизиране на икономиката след разразяването на вируса. Седмици наред училища и бизнес центрове бяха затворени, а новогодишната почивка беше удължена и след 31 януари в опит да се спре разпространението на заразата.

Сега правителството се изправя пред голямо предизвикателство и ще вземе допълнителни мерки, за да намали шансовете за разпространение на вируса след 18 февруари. От министерството на транспорта обявиха, че ще бъдат много внимателни с всички пътници и ще проверяват температурата им.

„Трябва да проведем тази битка с увереност. Ще победим“, каза китайският президент Си Дзинпин.

Ново име

Официалното име на появилият се в Китай коронавирус е COVID-19, обяви Световната здравна организация. То следва правилото да не се отнася към географско място, животно, човек или група хора, да се проезнася лесно и да е свързано със заболяването, което предизвиква.

Досега коронавирусът се наричаше 2019-nCoV - годината на поява и съкращение от "нов коронавирус". Сега името е съкращение от Corona Virus Disease, а годината отива в края на името.

AirBNB спира резервациите в Пекин до края на април

AirBNB няма да предлага престой под наем в Пекин до 30 април, съобщиха от компанията. И в момента тя е преустановила дейността си в китайската столица, а сега удължава този период.

„Докато усилията за овладяване на новата епидемия от коронавирус продължават, ние ще се съобразим с допълнителните напътствия за индустрията по време на здравната криза“, обявиха от AirBNB и допълниха, че всички, които вече са направили резервация, ще получат обратно парите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022