Снимка: © Getty Images
  • Жертвите на новия коронавирус се увеличиха до 1,115, като две от тях са извън Китай
  • Данните сочат, че броят на заразените започва да намалява с всеки изминал ден, но учени твърдят, че пикът на вируса ще настъпи в средата на февруари
  • Около 160 милиона китайски граждани трябва да се върнат на работа на 18 февруари
  • Официалното име на появилият се в Китай коронавирус е COVID-19

    Жертвите на новия коронавирус в Китай са поне 1,113 души, съобщават световните агенции. Във вторник в провинция Хубей, която е центърът на заразата, са регистрирани 97 смъртни случая, докато в предходното денонощие са били повече – 108, сочат данни на Националната здравна комисия в Китай.

В целия свят починалите вследствие заразяване с вируса са 1,115, като извън най-населената страна жертвите са две – в Хонг Конг и Филипините.

Броят на заразените в Китай продължава да нараства до 44,653 души, а извън страната – 518. Националната здравна комисия в Китай съобщи, че от болница са изписани 4,740 пациенти, които са се излекували.

Съмнения, че ситуацията се стабилизира

Остават обаче съмнения относно данните, че броят на заразените намалява с всеки изминал ден. Има неяснота около методите за тестване на вируса и продължителността на инкубационния период.

Властите в Хубей съобщиха тази сутрин за нови 2,015 случая на заразени с коронавируса. В сравнение с предния ден това е по-малко увеличение на броя заразени, а за втори пореден ден се отчита спад, което предполага, че ситуацията в провинцията може да се стабилизира.

Китайски учени обаче казват, че коронавирусът ще достигне своя пик в средата на февруари, пише CNN.

Китайците се връщат на работа

Около 160 милиона китайски граждани трябва да се върнат на работа на 18 февруари, а страната работи върху стабилизиране на икономиката след разразяването на вируса. Седмици наред училища и бизнес центрове бяха затворени, а новогодишната почивка беше удължена и след 31 януари в опит да се спре разпространението на заразата.

Сега правителството се изправя пред голямо предизвикателство и ще вземе допълнителни мерки, за да намали шансовете за разпространение на вируса след 18 февруари. От министерството на транспорта обявиха, че ще бъдат много внимателни с всички пътници и ще проверяват температурата им.

„Трябва да проведем тази битка с увереност. Ще победим“, каза китайският президент Си Дзинпин.

Ново име

Официалното име на появилият се в Китай коронавирус е COVID-19, обяви Световната здравна организация. То следва правилото да не се отнася към географско място, животно, човек или група хора, да се проезнася лесно и да е свързано със заболяването, което предизвиква.

Досега коронавирусът се наричаше 2019-nCoV - годината на поява и съкращение от "нов коронавирус". Сега името е съкращение от Corona Virus Disease, а годината отива в края на името.

AirBNB спира резервациите в Пекин до края на април

AirBNB няма да предлага престой под наем в Пекин до 30 април, съобщиха от компанията. И в момента тя е преустановила дейността си в китайската столица, а сега удължава този период.

„Докато усилията за овладяване на новата епидемия от коронавирус продължават, ние ще се съобразим с допълнителните напътствия за индустрията по време на здравната криза“, обявиха от AirBNB и допълниха, че всички, които вече са направили резервация, ще получат обратно парите си.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"