Космическият кораб "Орион" се върна на Земята след обиколка на Луната Снимка: © NASA

Космическият кораб “Орион”, който обиколи Луната в рамките на мисията на НАСА “Артемида” (Artemis), се приводни късно в неделя в Тихия океан, близо до о. Гуаделупе.

Американската космическа агенция предаваше на живо събитието. Очакваше се приводняването да се случи след 18,30 ч българско време. Стана точно в 19,41 ч.

“Орион” навлезе в атмосферата със скорост от 36 хил км. в час, казват от НАСА. Корабът се спусна край бреговете на Сан Диего, Калифорния. Военноморските сили на САЩ и екип за възстановяване на наземните системи от космическия център "Кенеди" на НАСА ще работят заедно, за да извлекат машината. Основният кораб, назначен за операции по възстановяване, е USS "Portland".

Капсулата на НАСА и тестовите манекени на борда ѝ обиколиха Луната за последен път преди пет дни, преди да се отправят към Земята. Корабът престоя и седмица в лунна орбита.

Това е първият етап на мисията "Артемида" (Artemis). Следващият е планиран за 2024 г. и целта е да изведе четирима астронавти в орбита около Луната. Не се планира кацане на повърхността на спътника.

Третият етап се очаква през 2025 г. Тогава вече планът е да се случи първото кацане на хора на Луната след края на програмата "Аполо" на НАСА преди 50 години.

Мисията "Артемида I" (Artemis I)започна на 16 ноември. Това е първият полет на свръхтежката ракета oт следващо поколение Space Launch System (SLS) с космическия кораб "Орион". Мисията на капсулата бе 25-дневна. Успешният полет дойде от третия опит. Първият път изстрелването на ракетата бе отменено по технически причини през август. През септември плановете на НАСА се забавиха заради урагани във Флорида.

Това е първият съвместен полет на ракетата SLS и капсулата "Орион", построени съответно от компаниите Boeing и Lockheed Martin по договор с НАСА. Обявена за най-мощната и сложна ракета в света, SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, създадена от НАСА след "Сатурн V" от ерата на "Аполо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024