Boeing най-после може да се похвали с успех на мисията си Starliner - капсулата, с която аерокосмическият гигант се надява да се конкурира със SpaceX в транспортирането на астронавти от и до Международната космическа станция.

След 2-годишно отлагане и няколко технически проблеми при тестовите полети, Starliner най-после успя да се скачи успешно с МКС. Капсулата не превозваше хора на борда си, а само изпитателна кукла, но изпълнението на задачата се смята за сериозен напредък в програмата на Boeing и NASA.

Starliner беше изстрелян с ракета Atlas V в четвъртък вечер, а 22 часа по-късно вече се подготвя за заключителната фаза на мисията си. Настройването в орбита завършва три часа и половина след полунощ на 21 май, когато апаратът най-после се свързва със станцията на около 435 км височина над Южния Индийски океан.

Скачането се случва с повече от час закъснение - първо наземният екип изчаква по-добри условия, а после отлага оерацията, за да рестартира системата на NASA за прикрепване към МКС заради засечен дребен проблем.

Boeing подписаха договор за няколко милиарда долара с NASA през 2014 г. с идеята да разработят технология за превоз на астронавти до станцията. По същото време NASA започна да работи и заедно със SpaceX на Илон Мъск, като планът беше да разполага с две взаимозаменяеми услуги от типа "космическо такси".

Първоначалната мисия на Starliner трябваше да се осъществи още през 2019 г., но софтуерни проблеми доведоха до предсрочното ѝ прекратяване. Втората мисия беше отложена за 2021 г., но така и не се реализира заради дефект в окислителните клапани на задвижващата система на капсулата.

При последния опит на Starliner един от двигателите отново е отчел техническa неизправност, съобщават от екипа на мисията. Задействало се е резервно устройство, но и то е спряло да работи, преди да бъде завършено горенето при навлизане в орбита. Това е наложило пускането на трети двигател, с който капсулата се е позиционирала правилно за среща с МКС.

Starliner ще остане скачен за МКС в продължение на 4 или 5 дни, преди да се насочи обратно към Земята.

Ако капсулата изпълни успешно останалите заложени показатели, Boeing може да получи разрешение за изпращане на астронавти до станцията още до края на 2022 г.

Първото предстоящо изпитание на Starliner ще се случи още на 21 май - отваряне на люковете на капсулата и МКС, което ще позволи на хората от станцията да преминат в новия кораб и да го разгледат отвътре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев