"Започва атаката на човечеството срещу коронавируса, ние ще го победим благодарение на ваксината" - това обяви здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ.

"Ще изправим цялата сила на държавата, за да стигне ваксина до всеки български гражданин, той да бъде навреме информиран, да му бъде обяснено на разбираем език за ползите от всяка ваксина на пазара. Въпросът на логистиката е проблем, който ние ще решим", каза той в "Панорама".

"Нека днес проблемът с Covid да бъде първата или последната възможност, около която всички български политици да се обединят и да не търсят дивиденти. Само така можем да спечелим тази битка.... Болестта иска всеки един човек да се превърне в лекар, да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Това иска вирусът. Обединени да се изправим и да победим този невидим враг", каза още министърът на здравеопазването.

Той отхвърли критиката, че пандемичната политика на правителството стъпва върху неточна статистика, здравните служби нямат доверието на гражданите, а мерките за сигурност са въведени твърде късно.

"Можехме (да наложим карантинни мерки), искахме да го направим, защото виждахме какво става в европа. Отложихме го във времето, защото заболеваемостта към онзи момент беше ниска. Нашият план предвиждаше увеличението на мерките да започне, когато заболеваемостта стигне 600 на 100 000 души от населението", беше отговорът му.

ационалната статистика за разпространението на Covid-19 ще продължи да не брои официално положителните проби от антигенните тестове, независимо че все повече хора със симптоми на заболяването предпочитат да се изследват по този начин.

Пред "Панорама" здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че приравняването на антигенните тестове към PCR-изследванията "не среща разбиране у всички професионалисти", които трябва да дадат оценката си.

В същото време, най-големите болници и лаборатории в страната ги предлагат като по-евтин и бърз алтернативен метод за потвърждаване на коронавирусна инфекция - дори директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев се застъпи за тях като "спасение" в разгара на пандемичния натиск, който рискуваше да претовари PCR-лабораториите.

Данните от тези тестове обаче не се отразяват във всекидневните справки на Covid-щаба и не служат дори за издаването на болничен лист.

"Аз повече от всеки искам антигенните тестове да се приравнят, ако специалистите се съгласят. Но нашите лекари, европейските лекари и Европейския център по заразните болести не дават тази препоръка", каза Ангелов.

Ангелов се ангажира, че електронните рецепти и направления ще бъдат факт до края на годината - обещание, което беше атакувано от страна на депутата от БСП Георги Михайлов с критика, че набързо пуснатата система на Министерството на здравеопазването не е реална електронна платформа за връзка между медици и пациенти.

Неспособността на здравните служби да контролират болните хора в карантинен режим беше обяснена от проф. Ангелов с това, че "от началото на кризата говорим за разум и лична отговорност - ако всеки не го разбере, няма да стигнем доникъде".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос