Снимка: © Getty Images

Ваксината е пътят към спасението и надеждата на много хора, но за да имат тази надежда, ще е необходим трудът на още повече души, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в интервю за "Годината" на Дарик радио. 

По традиция предаването връчва наградата "Политик на годината" - а през 2020 г. отличието се оказа колективно, и то не за личности, които се занимават професионално с тази дейност. Медиците, които се бориха с Covid-19, са "Политик на годината" заради това, че политическите решения около пандемичния контрол се основаваха на техните усилия, посочи водещият на "Годината" Кирил Вълчев. 

На въпрос защо само 1/3 от медиците в България са обявили готовност да си поставят ваксината, Ангелов отговори, че причината е свързана с липсата на официално решение от Европейската агенция по лекарствата във връзка с т.нар. кратка характеристика на препаратите. Очаква се това решение да стане факт още в понеделник, 21 декември. 

"Ще създадем такава информационна среда, че българските лекари първи да получават информацията. Няма да оставим пациентите да се лутат в медицински термини и лабиринти. Ще привлечем лекарите в нашия отбор и ще обясняваме на българските граждани. Не си представяйте, че Министерството на здравеопазването ще се превърне в дистрибутор на ваксини или ще посочваме коя ваксина да изберат. Аз ще изисквам от фирмите да представят отговори на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Ще гарантирам, че фирмите ще отговорят. Лекарите ще бъдат нашите съюзници, които да помогнат на гражданите да направят информиран избор", каза Костадин Ангелов. 

Той призна, че здравните власти не са се справили добре с адекватното информиране на обществеността около COvid-19. 

"Това е национален проблем, усещам, че има страх у хората. Но този проблем не се решава на партийни сбирки и пленуми, той се решава с постоянна, ежедневна работа. Изключително важно е, когато говорим за решаването на такъв проблем. Всички говорят за лекари и пациенти, но аз виждам на заден план думата "избиратели". Ако не забравим, че идват избори, то хората, ще забравят за нас", каза здравният министър. 

Експертите към МЗ обсъждат с колеги от други страни, които проведоха избори в условията на пандемията, за да съберат добра практика при организирането на вота, така че да бъде безопасен и да гарантира правата на всички граждани, каза той. 

Ангелов обаче прогнозира, че епидемичният план за изборите няма да бъде готов до началото на месец февруари 2021. По думите му - все пак няма проблеми парламентарните избори да се проведат възможно най-рано, в края на март 2021. 

"Никой не иска държавата да е затворена, всеки иска хората да са здрави и свободни, психичното им равновесие да е на високо ниво, за да бъде нацията здрава, да произвежда и да е икономически стабилна. Когато отсреща има наука и специалисти, които казват аргументирано, точно и ясно, политиците трябва да се вслушваме в науката", каза той по повод противоречивите решения за ограничителните мерки в последните месеци. 

"Всеки, който иска да съпреживее Рождество Христово, ще го направи. Никой не може да отнеме това право на хората. Всеки, който иска да се напие, също ще го направи и никой не може да му попречи. Правото на избор е и наше гражданско задължение. Дните, пред които ни изправи коронавирусът, са дни на проверка и израстване", каза още Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба