Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Правителствата на България и Северна Македония започнаха съвместното си заседание в столичната резиденция „Бояна“, на което ще обсъдят следващите стъпки за начало на европейската интеграция на Скопие.

В началото на срещата премиерът на Северна Македония – Димитър Ковачевски – се обърна към представителите на двете правителства с думите: „Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно. Да дадем пример за успешна работа на другите държави и да покажем как се взаимодейства в секторите икономика, култура и образование“.

„Ще бъдем постоянно тук и ще участваме в работата по тези въпроси. Искаме поне веднъж седмично работните групи да ни информират за напредъка между двете страни“, обърна се той към Кирил Петков и останалите членове на заседанието.

България и Северна Македония се договориха за сформиране на 5 работни групи – икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и история. В тях са включени политици от съответните сектори от двете държави, но и представители на стопанските и търговските камари, както и на културните организации.

„Имах среща с ректора на Софийския университет (Анастас Герджиков)“, каза Ковачевски и допълни, че двамата са обсъдили съвместната работа със северномакедонския държавен университет.

"Днес очаквам първи реални резултати, каквито искат гражданите на България и на Република Северна Македония", заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на съвместното заседание. Премиерът посочи, че най-важно е благополучието на двата народа.

"Няма нещо по-добро от това да работим заедно, да има отворена икономика, свързана инфраструктура, общ културен календар, да говорим заедно за европейската интеграция и да следим и общите теми, включително историята и човешките права", добави той и изрази увереност, че "диалогът и конструктивната работа ще изместят национализма, езика на омразата, дискриминационното поведение".

От наша страна съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и  министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, съобщи БНР.

Във втората група за инфраструктура от българска страна е министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна група за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова.

В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата - Атанас Атанасов, на туризма - Христо Проданов, и на спорта - Радостин Василев.

Петата е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат и по какво ще се работи в бъдеще.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"