Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Правителствата на България и Северна Македония започнаха съвместното си заседание в столичната резиденция „Бояна“, на което ще обсъдят следващите стъпки за начало на европейската интеграция на Скопие.

В началото на срещата премиерът на Северна Македония – Димитър Ковачевски – се обърна към представителите на двете правителства с думите: „Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно. Да дадем пример за успешна работа на другите държави и да покажем как се взаимодейства в секторите икономика, култура и образование“.

„Ще бъдем постоянно тук и ще участваме в работата по тези въпроси. Искаме поне веднъж седмично работните групи да ни информират за напредъка между двете страни“, обърна се той към Кирил Петков и останалите членове на заседанието.

България и Северна Македония се договориха за сформиране на 5 работни групи – икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и история. В тях са включени политици от съответните сектори от двете държави, но и представители на стопанските и търговските камари, както и на културните организации.

„Имах среща с ректора на Софийския университет (Анастас Герджиков)“, каза Ковачевски и допълни, че двамата са обсъдили съвместната работа със северномакедонския държавен университет.

"Днес очаквам първи реални резултати, каквито искат гражданите на България и на Република Северна Македония", заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на съвместното заседание. Премиерът посочи, че най-важно е благополучието на двата народа.

"Няма нещо по-добро от това да работим заедно, да има отворена икономика, свързана инфраструктура, общ културен календар, да говорим заедно за европейската интеграция и да следим и общите теми, включително историята и човешките права", добави той и изрази увереност, че "диалогът и конструктивната работа ще изместят национализма, езика на омразата, дискриминационното поведение".

От наша страна съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, съобщи БНР.

Във втората група за инфраструктура от българска страна е министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна група за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова.

В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата - Атанас Атанасов, на туризма - Христо Проданов, и на спорта - Радостин Василев.

Петата е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат и по какво ще се работи в бъдеще.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023