Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Правителствата на България и Северна Македония започнаха съвместното си заседание в столичната резиденция „Бояна“, на което ще обсъдят следващите стъпки за начало на европейската интеграция на Скопие.

В началото на срещата премиерът на Северна Македония – Димитър Ковачевски – се обърна към представителите на двете правителства с думите: „Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно. Да дадем пример за успешна работа на другите държави и да покажем как се взаимодейства в секторите икономика, култура и образование“.

„Ще бъдем постоянно тук и ще участваме в работата по тези въпроси. Искаме поне веднъж седмично работните групи да ни информират за напредъка между двете страни“, обърна се той към Кирил Петков и останалите членове на заседанието.

България и Северна Македония се договориха за сформиране на 5 работни групи – икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и история. В тях са включени политици от съответните сектори от двете държави, но и представители на стопанските и търговските камари, както и на културните организации.

„Имах среща с ректора на Софийския университет (Анастас Герджиков)“, каза Ковачевски и допълни, че двамата са обсъдили съвместната работа със северномакедонския държавен университет.

"Днес очаквам първи реални резултати, каквито искат гражданите на България и на Република Северна Македония", заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на съвместното заседание. Премиерът посочи, че най-важно е благополучието на двата народа.

"Няма нещо по-добро от това да работим заедно, да има отворена икономика, свързана инфраструктура, общ културен календар, да говорим заедно за европейската интеграция и да следим и общите теми, включително историята и човешките права", добави той и изрази увереност, че "диалогът и конструктивната работа ще изместят национализма, езика на омразата, дискриминационното поведение".

От наша страна съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, съобщи БНР.

Във втората група за инфраструктура от българска страна е министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна група за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова.

В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата - Атанас Атанасов, на туризма - Христо Проданов, и на спорта - Радостин Василев.

Петата е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат и по какво ще се работи в бъдеще.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024