Александър Николов е предложен за министър на енергетиката в новото правителство, което ще бъде оглавено от Кирил Петков.

Той е номинациия на "Има такъв народ", а през август 2021 г. беше предложен от партията и като енергиен министър в неосъществилия се проектокабинет на Пламен Николов.

Александър Николов беше назначен за зам.-министър на енергетиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, в което Андрей Жеков беше титуляр на поста.

Изненадващо той беше освободен на 12 август с решенеи на Янев, без да се съобщават мотиви за отстраняването му. Новината дойде няколко дни след като Николов беше включен в състава на проектокабинета на ИТН.

В същото време вече беше започнала да се разгръща сериозната криза на Българската независима енергийна борса, която доведе до огромно увеличение на цената на тока за бизнеса.

От 2019 до 2021 г. Александър Николов е директор на "Ай ди ес фонд" - инвестиционен фонд на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова. Фондът е насочен към финансирането на малки и средни български компании, а целевата група е фокусирана върху IT-сектора - електронни магазини, софтуерни разработчици, компании за дигитални услуги и др.

Справка в Търговския регистър показва, че в момента той е съдружник в компаниите "Сити кепитъл" и "Булсан груп", и е управител на "Сънотех".

Според официалната му биография - Александър Николов е завършил "Финанси" в УНСС/. Има допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса и мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари.

Според предварителните заявки на Кирил Петков - ресорът "Енергетика" ще бъде под надзора на вицепремиера по финансите Асен Василев.

Енергетиката е една от двете теми, по които Европейската комисия върна най-много забележки и препоръки по Националния план за възстановяване и устойчивост, внесен от служебния кабинет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%