Александър Николов е предложен за министър на енергетиката в новото правителство, което ще бъде оглавено от Кирил Петков. 

Той е номинациия на "Има такъв народ", а през август 2021 г. беше предложен от партията и като енергиен министър в неосъществилия се проектокабинет на Пламен Николов. 

Александър Николов беше назначен за зам.-министър на енергетиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, в което Андрей Жеков беше титуляр на поста.

Изненадващо той беше освободен на 12 август с решенеи на Янев, без да се съобщават мотиви за отстраняването му. Новината дойде няколко дни след като Николов беше включен в състава на проектокабинета на ИТН. 

В същото време вече беше започнала да се разгръща сериозната криза на Българската независима енергийна борса, която доведе до огромно увеличение на цената на тока за бизнеса.

От 2019 до 2021 г. Александър Николов е директор на "Ай ди ес фонд" - инвестиционен фонд на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова. Фондът е насочен към финансирането на малки и средни български компании, а целевата група е фокусирана върху IT-сектора - електронни магазини, софтуерни разработчици, компании за дигитални услуги и др. 

Справка в Търговския регистър показва, че в момента той е съдружник в компаниите "Сити кепитъл" и "Булсан груп", и е управител на "Сънотех". 

Според официалната му биография - Александър Николов е завършил "Финанси" в УНСС/. Има допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса и мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари.

Според предварителните заявки на Кирил Петков - ресорът "Енергетика" ще бъде под надзора на вицепремиера по финансите Асен Василев. 

Енергетиката е една от двете теми, по които Европейската комисия върна най-много забележки и препоръки по Националния план за възстановяване и устойчивост, внесен от служебния кабинет. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония