Кой е Божидар Божанов - първият министър на електронното управление

На 34-годишна възраст Божидар Божанов ще оглави Министерството на електронното управление, формирано в структурата на проектокабинета на Кирил Петков.

Досега е-управлението никога не е имало статут на министерство; тези дейности се управляваха през държавна агенция и множество структури, разделени между ведомствата.

Божанов ще отговаря пряко за Държавна агенция "Електронно управление", която досега беше под шапката на Министерски съвет, за дирекция "Информационни технологии" (досега в Министерство на транспорта), както и за "Информационно обслужване" АД. Неговото министерство би трябвало да е част от ресорите на Калина Константинова - предложена за вицепремиер по ефективно управление.

Божидар Божанов е софтуерен инженер и специалист по информационни технологии, основател и изпълнителен директор е на компанията за IT сигурност LogSentinel (Калина Константинова е работила като главен търговски директор в същата компания през изминалите две години).

Божанов е завършил компютърни и информационни системи в Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет.

От юни 2015 г. до декември 2016 г. е съветник за електронното управление на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова. Участвал е в създаването на пътната карта за електронното правителство за периода 2016-2020 г., включваща подробности за повече от 30 бъдещи проекта, както и законодателни инициативи, които трябва да направят публичната администрация по-автоматизирана и прозрачна.

Божанов е член на ръководството на "Да, България", а на 14 ноември беше избран за депутат от листите на "Демократична България".

Автор е на "БЛОГодаря" и има доста активно присъствие в социалните мрежи:Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024