Кой е "Божият инфлуенсър" - първият милениал, който скоро ще бъде канонизиран Снимка: © Getty Images

"Божият инфлуенсър" - роден в Лондон тийнейджър, който разпространява учението на Католическата църква в интернет, скоро ще стане светец.

Карло Акутис умира през 2006 г. на 15-годишна възраст. Очаква се той да бъде първият канонизиран милениал - човек, роден в началото на 80-те до края на 90-те години на ХХ век.

Това се случва, след като папа Франциск му приписа второ чудо. То е свързано с изцелението на студент от университета във Флоренция, който имал кръвоизлив в мозъка след травма на главата.

Акутис беше обявен за блажен - първата стъпка към обявяването му за светец - през 2020 г., след като му беше приписано първото чудо - излекуването на бразилско дете от вродено заболяване, засягащо панкреаса му.

Все още не е известно кога точно ще бъде канонизиран.

Карло Акутис умира в Монца, Италия, след поставена диагноза левкемия.

Тялото му е преместено в малкото градче Асизи година след смъртта му и в момента е изложено заедно с други реликви, свързани с него.

Освен че разработва уебсайтове за своята енория и училище, той става известен и с това, че непосредствено преди смъртта си създава уебсайт, в който се опитва да документира всяко регистрирано евхаристийно чудо.

Прозвището на Акутис - "Божият инфлуенсър" - му е приписано след смъртта му именно заради тази му дейност.

Животът му се помни и в Обединеното кралство, където през 2020 г. архиепископът на Бирмингам учредява енория на блажения Карло Акутис, включваща църкви в Улвърхемптън и Уомбърн.

Статуя на бъдещия светец има и в Карфинската пещера - римокатолическо светилище в Матуел, съобщава BBC.

Чудесата обикновено се оценяват в продължение на месеци, като човек може да бъде обявен за светец само ако има две такива.

За да се счете нещо за чудо, обикновено се изисква действие, което е отвъд възможното в природата - например внезапно изцеление на човек, за когото се смята, че е близо до смъртта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024