Министър, вицепремиер, министър-председател: Гълъб Донев преминава през всяка от тези позиции в служебните правителства, назначавани от Румен Радев между 2017 и 2022 г.

55-годишният нов служебен премиер е повече администратор, отколкото политик. Работил в две министерства и две държавни агенции в рамките на няколко редовни правителства през изминалите две десетилетия.

Липсата на явна партийна обвързаност със сигурност е търсен ефект при избора на Гълъб Донев за най-висшия пост в изпълнителната власт преди изборите. Профилът му на експерт в социалната сфера - също.

Връзката му с президентството все пак изглежда най-силният мотиватор зад решението Донев да поеме управлението на кабинета преди вота на 2 октомври.

Гълъб Донев е секретар по социалните политики при Румен Радев още от първия му мандат.

И двамата са учили във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", макар в различни випуски. Освен тях школата в Долна Митрополия са преминали и главният секретар на президента Димитър Стоянов (посочен за служебен министър на отбраната) и съветниците му Илия Милушев, Георги Александров и Стефан Годжевъргов.

По-късно Гълъб Донев завършва магистратура по финанси в УНСС и право в Русенския университет.

Донев е работил в Министерството на труда и социалната политика при няколко министри - от Иван Нейков (СДС) и Лидия Шулева (НДСВ), до Емилия Масларова (БСП) и Тотю Младенов (ГЕРБ). Той е ръководил дирекция „Условия на труд и управление при кризи“ до 2007 г., по-късно става главен секретар на Министерството.

От 2007 до 2009 г. (в края на Тройната коалиция) Донев става директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и член на надзора на НОИ, а през 2009 г. е назначен за зам.-председател на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси".

Донев става зам.-министър на труда и социалната политика при Ивайло Калфин, по време на втория мандат на Бойко Борисов (2014-2016). За няколко месеца се прехвърля на работа в Министерството на отбраната, където е зам.-ръководител на две дирекции.

В началото на 2017 г. Донев е назначен за служебен министър на труда и социалната политика в кабинета "Герджиков", поканен от Румен Радев. След това той остава и негов секретар.

Когато Деница Сачева му предаваше управлението в МТСП през май 2021 г., тя описа Донев като "известен професионалист в нашите среди" и му препоръча "да не се поддава на натиска на улицата и на реваншистки настроения".

Мандатът му в двата последователни служебни кабинета през 2021 г. ще се запомни с трудния опит за актуализация на бюджета в 46 Народно събрание и увеличението на пенсиите, запазването на помощите за бизнеса заради Covid-19 и с реакцията след един от фаталните инциденти в дом за възрастни хора в с. Рояк през ноември 2021 г., при който загинаха 9 души.


Румен Радев назначи нов служебен кабинет начело с Гълъб Донев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца