Кой е годеникът на Мария Шарапова: Приятел на Елтън Джон, учил с принц Уилям Снимка: © Getty Images

Бившата №1 в тениса Мария Шарапова каза заветното „да“ на британеца Александър Гилкс и двамата вече са сгодени. С публикации в Instagram по едно и също време – на 17 декември, 41-годишният бизнесмен и осем години по-младата рускиня обявиха, че скоро ще сключат брак.

„Казах „да“ още от първия ден, в който се срещнахме. Това беше нашата малка тайна, нали?“, сподели Шарапова. А Гилкс написа: „Благодаря ти, че ме направи много, много щастливо момче и каза „да“. Нямам търпение да прекарам живота си, обичайки те и учейки се от теб“.

Британският бизнесмен, който се занимава с търговия на изкуство, не е от хората, които гледаме често по телевизията или засичаме в заглавията на вестниците и сайтовете. Гилкс и Шарапова се срещат още от януари 2018, но обявиха официално връзката си едва през октомври същата година. Въпреки че не говори много пред медиите, 41-годишният годеник на бившата тенисистка има повече от интересен живот. Той е учил заедно с принц Уилям, а освен това е приятел със сър Елтън Джон – толкова добър, че държа „Оскара“ му през 2020 г.

Гилкс е роден в Лондон през 1979 в семейство на дерматолог и преподавателка в Оксфорд. Като малко дете той не е особено заинтересован от изкуството – вместо това обожава спорта. Това не му пречи да е отличен ученик и Александър се записва в престижния „Итън Колидж“, където учи голяма част от британския елит. Гилкс се обучава заедно със сина на принц Чарлз и принцеса Даяна – Уилям. Предполага се, че двамата и принц Хари са станали приятели по време на студентските си години, но бизнесменът никога не е разкривал подробности за отношенията си с тях въпреки стотиците въпроси на журналисти през последното десетилетие.

Гилкс завършва и Университета в Бристол с испански и руски език, след което започва работа за Quintessentially Group – компания, предлагаща услуги като резервация на пътувания, препоръчване на ресторанти и достъп до културни и други събития. Скоро Александър се мести във Франция, научава езика и става главен аукционер в Louis Vuitton.

Продължава да не се интересува особено от изкуства, но всичко се променя през 1997 г., когато посещава изложба, наречена „Sensation", организирана от Кралската академия за изкуства в Лондон. Оттогава насетне Гилкс ходи редовно в академията и решава да започне кариера в тази сфера. За целта се мести в Лондон и стартира работа за аукционната къща „Phillips de Pury & Company“.

Скоро Александър навлиза в света на известните личности и отговаря за няколко известни публични търга като „Raising Malawi“ на Мадона, работи и за „amfAR“ на фондацията на сър Елтън Джон за борба срещу болестта ХИВ.

През февруари тази година Александър дори придружи британския изпълнител на наградите „Оскар“. Сър Елтън Джон спечели в категорията за най-добра оригинална песен - „(I’m Gonna) Love Me Again“, а до него стоеше Гилкс, който държеше статуетката по време на речта на музиканта.

След целия добит опит в сферата на аукционите, Александър решава да основе своя собствена компания. Партнира си с още двама бизнесмени, за да постави основите на „Paddle8“ през 2011 г. Първоначално целта ѝ е да представлява платформа за онлайн изложби на артефакти, но скоро британецът осъзнава, че търговете ще развият бизнеса му. Откакто е основана, „Paddle8“, е свързала десетки продавачи на творби на изкуството, бижута и часовници с купувачи. Според Financial Times – платформата на Гилкс „преосмисля колекционирането на произведения на изкуството в дигиталната ера“.

„Мисля, че изкуството е по-достъпно с развитието на технологиите, но покупката на творбите е все така трудна – изисква много време и усилия от началото до края на процеса“, казва пред GQ британецът. „Така че идеята беше да създадем комфорт на хората. Да могат от бюрото си да получат достъп до предварително избрани от тях галерии, които представят най-добрите творци и произведения“.

През 2015 г. компанията осъществява продажби на стойност 140 млн. долара. Тя е работила с над 300 неправителствени организации като Бруклинската музикална академия и Музея на изкуствата в Лос Анджелис. През годините фирмата придоби няколко по-малки компании.

Тази година Гилкс съоснова „Squared Circles“ – компания, която инвестира в „стартъп“ бизнеси. Самата Шарапова също се включи в такова начинание, участвайки като жури в предаването „Shark Tank“. В него хора представят идеите си за развитие на нови компании, а инвеститорите от журито избират дали да вложат средства в тях.

Гилкс е носител на няколко престижни награди в своята сфера – като „Най-креативен предприемач“ на 2017, избран от Fast Company. Част е от списъка на 100-те най-влиятелни личности в сферата на изкуствата в три поредни години – от 2014 до 2016 г. Vanity Fair и GQ го определят като един от най-стилните бизнесмени.

Преди да предложи брак на Мария Шарапова, Гилкс е бил женен за една от най-добрите приятелки на Меган Маркъл – Миша Нону. Сватбената им церемония през 2014 се проведе във Венеция, а сред гостите бе Лана дел Рей. Три години по-късно обаче двамата се разведоха. Нону е известна с това, че е „виновник“ за първата среща на Меган и принц Хари.

Шарапова вече веднъж бе сгодена – през 2010-а тя каза „Да“ на баскетболиста Саша Вуячич, но две години по-късно двамата се разделиха. А между 2013 и 2015 рускинята бе заедно с най-добрия ни тенисист Григор Димитров.


Прочетете още:

Животът на Мария Шарапова след тениса: Време с най-близките и нови бизнес начинания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024