Кой е Христо Алексиев - министър на транспорта в три от служебните кабинети на Румен Янев

Христо Алексиев е един от новите вицепремиери в служебния кабинет, който се връща начело на Министерството на транспорта за трети път в рамките на последните 4 години.

Той ще бъде служебен заместник министър-председател по икономическите политики, освен че ще ръководи МТС.

Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в свой еднопартиен кабинет.

На 16 септември 2021 г. той беше назначен отново за служебен министър на транспорта - този път във второто правителство на Стефан Янев.

Мандатът му от края на миналата година ще се запомни с кризата около кораба "Вера Су", който заседна край бреговете на Яйлата, натоварен с тонове азотна тор. Тогава Алексиев освободи директора на "Морска Администрация" заради допускането на инцидента и заради безславния опит за претоварването му, при който се разпиля голямо количество от тор във водата.

Роденият на 19 септември 1980 г. Алексиев е бивш председател на УС на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

През 2017 той внесе предложение за спиране на концесионирането на Летище София, прието от служебния кабинет. След приключване на мандата се върна в НКЖИ, където от 2011 се занимава с управление на едни от най-мащабните инвестиционни инфраструктурни проекти в сферата на транспорта.

Магистър е по икономика (УНСС) и бакалавър по политология от Пловдивския университет. Има редица допълнителни квалификации от Imperial College в Лондон, от Оксфорд и САЩ.

От 2002 до 2005 е ръководил проекти в сферата на местното самоуправление, бил е и координатор на информационния център ЕВРОДЕСК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024