Снимка: © BSP.bg

39-годишният доскорошен депутат от БСП Крум Зарков е новият министър на правосъдието в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Изборът на Зарков е символичен пряк удар на Румен Радев по Корнелия Нинова в началото на новата предизборна кампания, доколкото младият социалист беше един от основните претенденти за лидерството в БСП след поредицата от слаби електорални резултати на партията.

Зарков беше член на Изпълнителното бюро на БСП до май 2021 г., когато беше освободен заедно с Янаки Стоилов - още един от откритите критици на управлението на Нинова, който беше привлечен от Румен Радев в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

В края на юни 2022 г. след успешния вот на недоверие срещу кабинета "Петков", Крум Зарков предупреди, че "ако БСП се яви на още едни избори с Корнелия Нинова, катастрофата е неизбежна" и призова да се избере временно ръководство на партията преди вота през октомври.

Зарков беше и един от двамата членове на ПГ на "БСП за България" благодарение на чиито отрицателни гласове партията не успя да събере мнозинство за връщане на хартиените бюлетини наравно с машинното гласуване.

Естествено - назначението на юриста в четвъртия пореден служебен кабинет на Румен Радев не е съгласувано с Корнелия Нинова. Още при първите слухове за евентуално влизане на Зарков в кабинета, тя обяви, че БСП няма да носи отговорност за назначенията на свои членове в него - сред тях е и Весела Лечева.

Крум Зарков е син на известната журналистка Анна Заркова и лекаря Костадин Зарков. Завършил е "Международно право и право на международните организации" в Университет Париж-I „Пантеон-Сорбона“.

Той е бил инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, а по-късно и главен експертен сътрудник към „Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред“ в 41-то и 42-то Народно събрание.

Зарков влиза в Народното събрание за първи път през 2017 г. като част от листата на БСП в Русе. Презибран е през април, юли и ноември 2021 г. Той беше един от основните гласове на социалистическата партия по време на парламентарните дискусии за съдебната реформа и разформироването на Специализираните съдилища и прокуратури.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца