Кой е Крум Зарков - претендентът за лидерския пост в БСП, който оглави Министерството на правосъдието Снимка: © BSP.bg

39-годишният доскорошен депутат от БСП Крум Зарков е новият министър на правосъдието в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Изборът на Зарков е символичен пряк удар на Румен Радев по Корнелия Нинова в началото на новата предизборна кампания, доколкото младият социалист беше един от основните претенденти за лидерството в БСП след поредицата от слаби електорални резултати на партията.

Зарков беше член на Изпълнителното бюро на БСП до май 2021 г., когато беше освободен заедно с Янаки Стоилов - още един от откритите критици на управлението на Нинова, който беше привлечен от Румен Радев в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

В края на юни 2022 г. след успешния вот на недоверие срещу кабинета "Петков", Крум Зарков предупреди, че "ако БСП се яви на още едни избори с Корнелия Нинова, катастрофата е неизбежна" и призова да се избере временно ръководство на партията преди вота през октомври.

Зарков беше и един от двамата членове на ПГ на "БСП за България" благодарение на чиито отрицателни гласове партията не успя да събере мнозинство за връщане на хартиените бюлетини наравно с машинното гласуване.

Естествено - назначението на юриста в четвъртия пореден служебен кабинет на Румен Радев не е съгласувано с Корнелия Нинова. Още при първите слухове за евентуално влизане на Зарков в кабинета, тя обяви, че БСП няма да носи отговорност за назначенията на свои членове в него - сред тях е и Весела Лечева.

Крум Зарков е син на известната журналистка Анна Заркова и лекаря Костадин Зарков. Завършил е "Международно право и право на международните организации" в Университет Париж-I „Пантеон-Сорбона“.

Той е бил инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, а по-късно и главен експертен сътрудник към „Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред“ в 41-то и 42-то Народно събрание.

Зарков влиза в Народното събрание за първи път през 2017 г. като част от листата на БСП в Русе. Презибран е през април, юли и ноември 2021 г. Той беше един от основните гласове на социалистическата партия по време на парламентарните дискусии за съдебната реформа и разформироването на Специализираните съдилища и прокуратури.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024