Новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов поема поста само месец след като влезе в челен сблъсък с досегашния титуляр Корнелия Нинова заради оръжейна сделка за Украйна.

Стоянов няма да запази нейното вицепремиерско място (отговорник по индустрията със статут на зам.-министър председател ще е Христо Алексиев), но може да се каже, че взема реванш срещу Нинова.

Именно тя го отстрани като член на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот само седем месеца след началото на мандата му.

Стоянов е роден през 1976 г. в София, завършил е "Право" в СУ „Св. Климент Охридски" и има две магистратури в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”.

Според официалната му справка - Никола Стоянов притежава опит в "развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите".

В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ, съобщават от президентството

За кратко той е бил и ръководител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (2013 г., след края на мандата на ГЕРБ).

В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката (без да се посочва в чий мандат).

През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Поводът за отстраняването на целия борд на ВМЗ, според Нинова, беше "лоши производствени резултати и опити да се разпродава без разрешение на принципала държавно имущество". Тя твърдеше, че бордът не е изплатил и дивидентът към държавата.

В края на юни Стоянов реши да се включи в публичния спор между Корнелия Нинова и Димитър Стоянов на страната на главния секретар на президента, като обвини уволнилата го вицепремиерка в лъжа заради предполагаема оръжейна сделка за Украйна.

Той отрече твърденията на Нинова, че тя лично е спряла сделката, като заяви, че износът е направен, но държавата-крайна дестинация е променена. Никола Стоянов твърдеше още, че във ВМЗ се назначават "партийни калинки" от БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца