Кой е новият генерален директор на БНР

Журналистът Андон Балтаков беше избран за нов генерален директор на БНР - решение, с което СЕМ ще се опита да сложи край на управленската криза в радиото, провокирана след опита за цензура върху репортери в "Хоризонт" и предсрочното отстраняване на Светослав Костов в края на 2019 г.

Балтаков има икономическо образование и магистратура по бизнес администрация от университета "Йейл". Работил е като журналист и консултант в медийната сфера. Кариерата му започва в радио "Витоша", по-късно преминава в БНР, а професионалният му опит включва общи проекти с "Ройтерс", 7-годишен опит в "Асошиейтед прес" в САЩ включително като зам.-директор по стратегическото планиране, и управление на бизнес операциите в CNN Digital.

В концепцията си той поставя за цел "възраждането на БНР като водеща обществена медия, приобщаваща традиционните си слушатели и привличаща младите граждани на България". Балтаков предлага реформа в съдържанието, продуктовото развитие, разпространението и устойчивата финансова стабилност на радиото, като посочва, че "ако тези четири направления представляват носещите колони на "Старата къща", то охрата са нейния фундамент".

"Когато стане въпрос за журналистиката, в мен можете да виждате гарант, че намеса в редакционната политика - не само на програма "Хоризонт", но и на регионалните станции, не може да има. В същото време аз съм гарант и пред общество, че продукцията на БНР ще отразява коректно явленията по света. Мненията ще бъдат защитени, за да може да се изгради този плурализъм, за който говорих в концепцията си", казва той в интервю за БНР.

Балтаков беше избран с 4 на 1 гласа от втория опит. При първото гласуване в СЕМ нито един от шестимата кандидати не успя да събере необходимото мнозинство.

Сред останалите кандидати бяха временният директор Антон Митов, Жени Гаджалова, Митко Димитров, Даниела Манолова и бившият генерален директор Александър Велев.

Само 2 дни преди избора за нов ръководител на БНР - Административният съд в София даде ход на делото по жалба на бившия директор Светослав Костов срещу СЕМ. Ако той спечели съдебния спор, ще трябва да бъде върнат на поста си.

Изслушването на Андон Балтаков пред СЕМ:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024