Кой е Павел Дуров - Арестуваният основател на Telegram Снимка: © Getty Images

Oснователят на Telegram Павел Дуров беше арестуван на френското летище "Льо Бурже" в събота вечер.

39-годишният бизнесмен точно пристигнал от Азербайджан с частния си самолет, когато служители на органите на реда осъществили задържането му около 20ч. местно време.

По първоначална информация обвиненията срещу Дуров са свързани с отказа му да модерира съдържанието в Telegram и да предоставя информация за потенциално незаконни акаунти в социалната платформа на официалните власти.

На този фон Русия, която в миналото многократно е опитвала да забрани оперирането на Telegram, заяви, че е предприела "незабавни" стъпки за изясняване на ситуацията с Дуров.

Какво знаем за Дуров?

Павел Дуров, роден в Русия, е основател и собственик на Telegram - безплатната социална платформа, която е сериозен конкурент на WhatsApp, Facebook, Instagram, TikTok и Wechat.

Telegram е доста влиятелна в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз (СССР).

Тя се превърна в критичен източник на информация за пълномащабната война на Русия в Украйна, като се използва активно както от официални лица в Москва, така и в Киев.

Някои анализатори наричат приложението „виртуално бойно поле“.

Дуров, чието състояние се оценява от "Forbes" на 15,5 млрд. долара, напусна Русия през 2014 г., след като отказа да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните гласове в своята платформа „ВКонтакте“. Впоследствие той продаде социалната мрежа.

През 2017 г. бизнесменът премести седалището на Telegram в Дубай.

През август 2021 г. Дуров стана френски гражданин. Спекулира се, че е получил гражданство и от Обединените арабски емирства.

Русия започна да блокира Telegram още през 2018 г., след като приложението отказа да изпълни съдебна заповед и да предостави на държавните служби за сигурност достъп до криптираните съобщения на потребителите.

Нарастващата популярност на Telegram предизвика внимателен контрол от страна на няколко държави в Европа, включително и именно на Франция, във връзка с опасения за сигурността и нарушаването на сигурността на личните данни.

Френският информационен канал TF1 цитира в неделя следовател, който нарича "Telegram кошер за криминален контингент".

"В платформата има много акаунти, свързани с организираната престъпност. Най-опасните престъпници използват "Telegram и за обмен на детска порнография. В нея терористите свободно планират и координират действията си”, казва той.

Затова и френски медии не изключват възможността да му бъдат повдигнати обвинения в съучастие в трафик на наркотици, разпространение на педофилско съдържание, пране на пари и други.

В миналото Дуров е бил женен за Даря Бондаренко, възпитаничка на Историческия факултет на Държавния университет в Санкт Петербург. От нея има дъщеря и син, които по оценка на към 2021 г. "Forbes" биха взели по 8,6 млрд. долара от потенциалното наследство.

В края на юни 2024 г. юристката Ирина Болгар обявява, че има три деца от Дуров. Предприемачът не коментира това твърдение, но съобщава, че по света живеят най-малко 100 негови биологични деца в 12 държави.

Всичко започнало заради необичайна молба на негов приятел: той и съпругата му са имали проблеми със зачеването и са помолили Дуров да им помогне да имат бебе, като дари сперматозоиди.

В интервю за Тъкър Карлсън, единственият западен журналист, пред който руският президент даде интервю наскоро, Дуров казва, че платформата избягва "геополитическата ориентация" и "избора на победители в политически битки".

"Мрежата в момента представлява символ на свободата на словото и в нея никога няма да има цензура", споделя той в интервюто от април тази година.

Telegram често е предпочитаното приложение за комуникация и когато става дума за организация на протести в Беларус, Хонконг, Казахстан, Барселона, посочва още Дуров.

"Но Телеграм е достъпен за всички - той е неутрална платформа", настоява създателят ѝ.

Всъщност Telegram е основно средство на комуникация на руската армия.

Реакция имаше и от българска страна.

Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов обърна внимание на факта, че комуникацията в Telegram не е криптирана „от край до край“ по подразбиране, а само ако изрично някоя страна пожелае.

"Това означаваше, че хората си мислят, че комуникират тайно, а всъщност Телеграм (и съответно – правоохранителните органи) имат достъп до съдържанието. Друг проблем на Телеграм беше, че алгоритъмът за криптиране, който използват, беше необичаен – без причина беше избран режим на международния стандарт (AES), който почти никой не използва. Притесненията тогава в криптографската общност бяха, че това е направено, защото нечии служби имат „задна врата“ за подслушване на комуникацията", пише той в своя публикация във Фейсбук.

"А чии може да се тази служби? Въпреки, че Дуров бяга от Русия, заради натиск от Кремъл, разграничава се от режима на Путин и се обявява за свобода на словото, от журналистически разследвания става ясно, че част от приложението се разработва от разработчици, намиращи се в в Санкт Петербург, в съседство с офиса на Вконтакте, притежавана от близък до Путин руски олигарх. От страна на Телеграм тогава липсват разумни обяснения както за избора на криптиращ алгоритъм, така и за разработчиците в Петербург", се казва още в нея.

Българският разследващ журналист Христо Грозев също коментира ареста на бизнесмена.

За съжаление неговото несътрудничество с Федералната служба за сигурност в полза на свободата на словото напълно се неутрализира от неговото несътрудничество с всеки, който иска да спре използването на платформата за всичко ужасно. Това беше негов избор. Можеше ли да прави едното, а да не прави другото?”, написа на руски в Х Грозев.

Създателят на Telegram Павел Дуров е арестуван във Франция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков на мястото на Хазарта в 25 МИР София. Ясни са водачите в листите на ПП-ДБ

Вижте всички водачи в листата на ПП-ДБ за предстоящите избори

15:30 - 24.09.2024
Важно днес

"Отстрелването" на управителя на НЗОК от ГЕРБ и ДПС е незаконно, реши КС

Той може да се върне на работа

15:06 - 24.09.2024