Проф. Сашо Пенов ще поеме управлението на МОН от акад. Николай Денков в следващите няколко месеца - включително ще трябва да организира началото на новата учебна година и да реши как ще продължи реформата на висшето образование, която Денков започна.

Пенов е професор по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като преподава във факултета още от 1987 г., а между 2011-2018 г. е негов декан за два мандата (след него той е оглавяван от Даниел Вълчев). Член е на Софийската адвокатска колегия от 1994 г.

Специализирал е в университета в Хамбург, Германия, в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР - Виена, Австрия, в университета в Атина, в университета в Саарбрюкен, Германия, и в САЩ.

В началото на 90-те години е бил експерт в главното управление на данъчната администрация и ръководител на отдел "Данъчни спогодби".

Пенов беше дългогодишен правен съветник на президента Георги Първанов, но беше принуден да напусне администрацията, след като се оказа, че паралелно с това е бил адвокат на "Леденика" - пивоварната на покойния бизнесмен Михаил Михов "Мишо Бирата". Михов беше в основата на СРС-скандала "Ало, Ваньо", при който Бойко Борисов нареждаше по телефона на покойния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов да не прави данъчна проверка на "Леденика", защото се е разбрал за това с Първанов.

"Дневник" припомнят, че по време на периода, в който проф. Пенов е декан на Юридическия факултет, е възникнал и скандалът с първите данни за плагиатство от страна на Петър Илиев спрямо колегата му доц. Наталия Киселова.

Коато тя е открила цитати от труда си в неговата монография, Киселова твърди, че е поставила въпроса пред ръководството на факултета, но е била посъветвана "да седнем и да се разберем" - без успех.

Изход от този проблем се намери едва през 2021 г. с огромен публичен скандал, след като Илиев беше номиниран за министър на вътрешните работи в кабинета на "Има такъв народ".

Едва тогава СУ беше принуден да направи истинска проверка за плагиатство и след като то беше доказано през септември 2021 г., Илиев сам напусна Юридическия факултет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца