Кой е проф. Сашо Пенов - бившият декан на Юридическия факултет на СУ, който поема МОН

Проф. Сашо Пенов ще поеме управлението на МОН от акад. Николай Денков в следващите няколко месеца - включително ще трябва да организира началото на новата учебна година и да реши как ще продължи реформата на висшето образование, която Денков започна.

Пенов е професор по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като преподава във факултета още от 1987 г., а между 2011-2018 г. е негов декан за два мандата (след него той е оглавяван от Даниел Вълчев). Член е на Софийската адвокатска колегия от 1994 г.

Специализирал е в университета в Хамбург, Германия, в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР - Виена, Австрия, в университета в Атина, в университета в Саарбрюкен, Германия, и в САЩ.

В началото на 90-те години е бил експерт в главното управление на данъчната администрация и ръководител на отдел "Данъчни спогодби".

Пенов беше дългогодишен правен съветник на президента Георги Първанов, но беше принуден да напусне администрацията, след като се оказа, че паралелно с това е бил адвокат на "Леденика" - пивоварната на покойния бизнесмен Михаил Михов "Мишо Бирата". Михов беше в основата на СРС-скандала "Ало, Ваньо", при който Бойко Борисов нареждаше по телефона на покойния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов да не прави данъчна проверка на "Леденика", защото се е разбрал за това с Първанов.

"Дневник" припомнят, че по време на периода, в който проф. Пенов е декан на Юридическия факултет, е възникнал и скандалът с първите данни за плагиатство от страна на Петър Илиев спрямо колегата му доц. Наталия Киселова.

Коато тя е открила цитати от труда си в неговата монография, Киселова твърди, че е поставила въпроса пред ръководството на факултета, но е била посъветвана "да седнем и да се разберем" - без успех.

Изход от този проблем се намери едва през 2021 г. с огромен публичен скандал, след като Илиев беше номиниран за министър на вътрешните работи в кабинета на "Има такъв народ".

Едва тогава СУ беше принуден да направи истинска проверка за плагиатство и след като то беше доказано през септември 2021 г., Илиев сам напусна Юридическия факултет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023