Кой е Росен Христов - новият служебен министър на енергетиката

Росен Христов, на когото Румен Радев поверява управлението на ключов сектор като "Енергетика" през следващите няколко месеца, влиза за първи път в държавното управление и изпълнителната власт.

Досегашният му професионален опит е в частния енергиен сектор.

Според официалната му биографична справка, той е завършил магистратура по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ и е "международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие".

Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия.

През 2017-2018 той е член и председател на УС на компанията "Дитсманн", която придоби "Енергоремонт Холдинг" в България - най-голямото дружество за поддръжка на енергийни обекти в страната.

В последните няколко години той управлява няколко търговски дружества. Едно от тях - "Алтернативни Строителни Технологии" - е с предмет на дейност "Строителство, производство на строителни материали и технологии с намалено негативно въздействие върху околната среда, ремонт на сгради с цел подобряване на енергийната ефективност, разработка и монтаж на соларни, геотермални, вятърни и други системи за производство на електроенергия".

"Вариант Еко", в което той е собственик и управител, се занимава с консултантска дейност, свързна с "разработка и управление на проекти за намаляване на въглеродния отпечатък и негативното въздействие върху околната среда".

Друго дружество , което той управлява - "Бест Пропърти Айдиас" - е записано с предмет на дейност "отдаване под наем и поддръжка на яхти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024