По света има толкова много хора с толкова много различни занимания, че да запомниш всички, е почти невъзможно. Особено ако си на висок държавен пост (например: министър) и си имаш достатъчно друга работа.

Затова, водени от алтруистични подбуди и в помощ на българските министри, ще синтезираме сложна информация от широкия свят, с цел хората начело на държавата да не полагат излишни усилия да научават кой-какво-къде, докато в същото време изглеждат ерудирани в сутрешните блокове.

Ще започнем с непопулярния Стивън Кинг, наричан още Краля, но не защото е наследил монархия, а защото владее писането на хорър романи и разкази, и защото фамилното му име означава "крал" на английски език.

Стивън Кинг е писател от американски произход. Това означава, че пише книги и е роден в Америка (Северна, защото има и Южна, но да не се отклоняваме географски).

Кинг е кльощав, с очила, има куче на име Моли, жена на име Табита и три деца: Наоми, Джо и Оуен Кинг.

Книги

Кинг е известен предимно с това, което прави, а именно: писане. Той има издадени няколко книги (около 60). Ето и някои от по-нашумелите от тях, в сбит министерски преразказ:

ТО

Романът разказва историята на няколко деца и клоун. Клоунът се казва Пениуайз или Боб Грей и е лош. Децата се борят с него, а след като вече порастват и стават възрастни хора, се завръщат в родното си градче Дери, и се борят с него пак. Включете „ТО“ в репертоара си, ако искате да блеснете по темата за борбата със злото и битовата престъпност в малките населени места.

Сиянието

Романът разказва историята на Джак Торънс: пияница, който се опитва да избие семейството си в изолиран хотел посред зима. Може да използвате поуката от тази история, когато дискутирате домашното насилие, например. А именно: винаги е добре пред вкъщи да има един работещ снегорин за всеки случай.

Кристин

Романът разказва за приключенията на зла кола на име Кристин от марката Плимут. Колата e обладана от свръхестествени сили и преследва момче на име Арни Кънингам. Коли, магистрали, все ще се намери повод да вмъкнете новопридобитото знание.

Зеленият път

Главните действащи лица са осъденият на смърт за изнасилването на две момиченца и притежаващ свръхестествени способности Джон Кофи и главният надзирал в затвора Пол Еджкомб. Романът започва с много неприятно описание на екзекуция посредством електрически стол. Може да използвате книгата, когато давате пример за това как в правосъдната система нещата понякога не са такива, каквито изглеждат.

Гробище за домашни любимци

Семейство с две деца се пренася в нова къща в близост до шосе, по което често минават камиони. Път зад къщата води до старо индианско гробище, което някак възкресява мъртъвци, за да ги върне сред живите, но с малко по-тегав характер. След като в семейството се случва нещастие, бащата посещава гробището и нещата излизат извън контрол. Може да ползвате тази книга, когато в общественото пространство се говори за новите партийни проекти на ваши доскорошни съмишленици.

Вметнете ловко историята на възкръсналата котка Чърч, ако разговорът в студиото стане прекалено сериозен.

Стивън Кинг има и още книги, но няма да се спираме на всички, за да не ви претоварваме с информация, тъй като сте министри и така или иначе сте много заети хора.

Филми

Много от романите на Краля са филмирани* за киното или телевизията. Нека отбележим няколко, без да задълбаваме много, за обща култура.

Куджо

Куджо е едро куче от породата санбернар, което непредпазливо гони зайци по поляните, вследствие на което бива ухапано по носа от прилеп, заразен с бяс. Само по себе си това може би не би било проблем, ако главната героиня Дона Трентън не беше решила, че е много важно да отиде със сина и разваления им Форд Пинто в къщата на Куджо. Филмът е от 1983г. и е режисиран от Луис Тийг. Ако ви трябва сравнение на опозицията с нещо „побесняло“, „Куджо“ идва точно на място.

Изкуплението Шоушенк

Това е сравнително популярен филм от 1994г. Той е по повест на Стивън Кинг, която не е хорър (!), и е режисиран от Франк Дарабонт. Разказва се за обвинения в убийството на съпругата си и нейния любовник Анди Дюфрейн (в ролята Тим Робинс) и неговия престой в затвора Шоушенк. Във филма участва и Морган Фрийман: друг актьор от американски произход. Отново от Северна Америка или по-конкретно САЩ.

Децата на царевицата

„Децата на царевицата“ е неприятната история за банда странни, невъзпитани деца, и срещата им с млада семейна двойка насред полета царевица. Първата екранизация е от 1984 г., следват 24829742 продължения. Ако трябва да се включите в разговор на социална тематика и включване на малцинствени групи в социума, ползвайте децата на царевицата.

Мизъри

„Мизъри“ е филм от 1990г. с Кати Бейтс в главната роля. Влюбена фенка дава всичко от себе си, за да покаже на любимия си автор колко са важни неговите книги за нея. Може да използвате историята като пример за истинска отдаденост към лидера на партията.

Играта на Джералд

Филмът от 2017г. (и книгата*) показва лошото стечение на обстоятелства, след като съпруг умира внезапно от инфаркт по време на любовна игра с жена си в отдалечена къща. Добра препратка към темата за трудностите в управлението с коалиционни партньори.

Бонус: Стивън Кинг е сред изявените критици на американския президент Доналд Тръмп. Ако и вие искате да се изкажете против Тръмп, може да кажете „Както казва Стивън Кинг...“ и да добавите нещо обидно за президента. Само особено заядливи медии проверяват изрично дали цитирате прецизно. А вие не четете такива, нали?

*Обикновено книга и филм на един и същ автор с едно и също заглавие разказват една и съща история и въпреки че са позволени девиации заради творческия поглед на режисьора, все пак в повечето случаи двете произведения на изкуството се придържат към един и същ сюжет.

ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E39

Деница Сачева под "обстрела" на Тим Себастиан от „Дойче веле“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023