Валерий Герасимов - командирът, който застава начело на руските войски в Украйна след серия неуспехи

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе поредна рокада в руската армия, като назначи нов командир, който да ръководи войната в Украйна. 67-годишният Валерий Герасимов е най-възрастният руски генерал, който ще има задачата да командва руските сили след месеци на неуспехи на фронта.

Назначаването му на поста бележи една от най-драматичните промени във висшето командване на Русия от началото на т.нар. "специална военна операция", посочва "Ройтерс".

Кой всъщност е Валерий Герасимов?

Към момента изглежда, че Москва има надмощие в интензивните боеве с украинските сили за град Соледар в Източна Украйна, а дали ще успеят да постигнат резултат ще зависи и от новоназначения командир.

Валерий Герасимов е роден в семейство на работници от Казан - град на около 800 км източно от Москва. Той има отлично военно образование: завършва Казанското военно училище "Суворов" и след това продължава обучението си във Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

През 1977 г. се присъединява към съветската армията, като става член на Северната група войски, разположена в Полша. Бързо се издига в различните дивизии на Червената армия, като заема различни длъжности в епохата на Съветски съюз. След това служи в Далекоизточния и Балтийския военен окръг, преди да стане началник на щаба на 58-ма армия в Севернокавказкия военен окръг през 1999 г.

Владимир Путин и Валери Герасимов

Втората чеченска война започва по-късно същата година, когато избухват сражения между сепаратистите от руската провинция Чечения и руските сили. Тогава Герасимов участва в ареста на полковник от руската армия на име Юрий Буданов, който е осъден за убийството на чеченско момиче по време на войната. Герасимов е назначен за командир на 58-ма армия през 2001 г., когато конфликтът все още продължава.

От 2003 г. до 2005 г. той служи като началник на щаба на Далекоизточния военен окръг. Служил е и като командир на военните окръзи за Санкт Петербург и Москва.

През ноември 2012 г. той е назначен от президента Владимир Путин за началник на Генералния щаб и заместник-министър на отбраната през 2012 г. - три дни, след като дългогодишният съюзник на държавния глава - Сергей Шойгу, е назначен за военен министър.

Герасимов изиграва ключова роля в завземането на Крим от Украйна през 2014 г., както и около руската военна подкрепа за президента Башар Асад по време на сирийската гражданска война. Той е смятан и за един от тримата високопоставени руснаци заедно с Путин, които са пряко отговорни за началото на войната в Украйна. Именно по тази причина Герасимов е санкциониран от ЕС, САЩ, Канада и други западни съюзници на Киев.

Вълна от критики

Герасимов, точно както и Шойгу, е подложен на остри критики от страна на руски военни блогъри заради многобройните неуспехи на Русия на бойното поле. Те го обвиняват за това, че армията на една "свръхсила" (каквато Русия претендира, че е) не е успяла бързо да разгроми своя по-малък и неопитен съсед - Украйна.

Критиците в Украйна, на Запад и дори вътре в Русия определят руските въоръжени сили като наивни, зле подготвени, оскъдно екипирани и бавно реагиращи. Това донякъде се показа в неуспехите им в редица ключови украински точки, включително в Харков.

Според британското Министерство на отбраната обаче ситуацията със смяната на главнокомандващия руските сили е "сериозна" и с нея Путин демонстрира "съществена промяна" във воденето на военните действия в Украйна.

"Назначаването на Герасимов показва нарастващата сериозност на ситуацията, в която се намира Русия и явно признаване, че кампанията не отговаря на стратегическите цели на Русия“, се посочва в доклад на британското разузнаване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024