Путин понижи главнокомандващия "специалната военна операция"

Министърът на отбраната на Русия назначи Валерий Герасимов за командир на Обединената групировка на войските, ръководеща така наречената "специална военна операция" на страната срещу Украйна.

Герасимов заменя Сергей Суровикин, който беше на тази длъжност от 8 октомври 2022 г. (деня на експлозията на кримския мост) и отговаряше за руските сили по време на отстъплението им от големи участъци от Херсонска област. Сега Суровикин ще изпълнява длъжността заместник-командир, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

„На 11 януари 2023 г. руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу назначава ново ръководство на специалната военна операция“, съобщи министерството в сряда в официалния си канал в Telegram.

Началникът на Генералния щаб генерал на армията Валерий Герасимов е назначен за командир на Обединената групировка на войските“, се казва в съобщението.

Герасимов е началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 9 ноември 2012 г., член е на Съвета за сигурност на Руската федерация.

„Заместник-командващите са: главнокомандващият на въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият на армията генерал Олег Салюков, както и заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Алексей Ким“, се добавя в съобщението.

От министерството уточняват, че промените се налагат поради „разширения спектър от задачи, необходимостта от по-тясно взаимодействие между родовете и видовете въоръжени сили, както и заради подобряване качеството на всички видове поддръжка и ефективността на командването на групите на Въоръжените сили.”

Друг ключов момент от войната под ръководството на Суровикин беше в нощта на 1 януари, когато беше атакувана базата на руските военни в град Макеевка в анексираната Донецка народно република. В резултат на удара, само според официалните данни на руското военно ведомство, са убити 89 души (според изявленията на украинската страна загиналите са стотици). Преди това руското министерство на отбраната не признаваше толкова големи загуби вследствие на един удар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024