Русия назначи нов главнокомандващ за руските войски в Украйна Снимка: © Twitter

Генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин е назначен от руското Министерство на отбраната за главен командир на руските сили, воюващи в Украйна.

Това е третото назначение на висш военен пост в рамките на една седмица. Смяната идва, след като по-рано тази седмица бяха уволнени командирите на два от петте военни региона на Русия. През последните седмици нейните сили претърпяха поредица от поражения в Североизточна и Южна Украйна.

През април британското военно разузнаване съобщи, че генерал Александър Дворников е назначен да поеме командването на руските сили в Украйна в опит да "централизира командването и контрола".

55-годишният Суровикин досега е ръководил въздушно-космическите сили на Русия. Според уебсайта на министерството той е командвал гвардейска дивизия, разположена в Чечения през 2004 г.. Той има и боен опит в Таджикистан и Сирия. През февруари Европейският съюз наложи санкции на Суровикин.

Той има и спорно минало, което включва два престоя в затвора за предполагаема продажба на оръжие и за ръководене на военна колона срещу протестиращи по време на опита за държавен преврат през 1991 г.

"В продължение на повече от 30 години кариерата на Суровикин е съпътствана от обвинения в корупция и бруталност", пишат служители на британското разузнаване в неотдавнашен доклад относно вероятното повишение на Суровикин за ръководител на южната военна група.

По време на опита за държавен преврат през 1991 г., Суровикин, тогава капитан, ръководи стрелкова дивизия, която преминава през барикади, издигнати от продемократични протестиращи. При сблъсъка са убити трима души.

"Изключително символично е, че Сергей Суровикин, единственият офицер, който заповяда да се стреля по революционерите през август 1991 г. и действително уби трима души, сега отговаря за този последен опит за възстановяване на Съветския съюз. Тези хора са знаели какво правят и сега също знаят", пише Григорий Юдин, руски политолог и социолог.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024