Над 1,2 млрд. деца и младежи по целия свят не посещават училища и университети заради пандемията, съобщи ЮНЕСКО. Организацията предоставя данни в реално време за броя на затворените образователни институции и засегнатите учащи. 124 държави са затворили училищата си изцяло, в някои други (САЩ, Канада, Русия, Бразилия и др.) решенията се взимат на локален принцип.

В Китай повечето училища остават затворени, макар че вече има и такива, които отново отварят врати. Полагат се усилия за преминаване към дистанционно обучение, които варират от високотехнологични алтернативи като виртуални класни стаи в реално време до по-традиционни подходи като образователни програми по радиото и телевизията, отбелязва организацията. 

Що се отнася до университетите, картината там е смесена. В Япония, например, те са в традиционната си пролетна ваканция. В Южна Корея учебната година продължава, като силно се препоръчва провеждането на занятия в дистанционни форми. В Румъния повечето университети остават отворени. 

В ситуация на непредвидимост как ще се развие пандемията и колко дълго може да се окаже прекъсването на образователния процес, държавите трябва да решават в крачка множество въпроси, свързани със завършването на учебната година, особено когато става дума за завършващите определена образователна степен. 

Британското правителство отмени матурите за завършващите средно образование. Зрелостниците ще получат оценки на базата на досегашните си оценки през учебната година. Недоволните от оценките си ще имат възможност да положат изпитите за GCSE и A-level (еквивалент на българските матури в 12 клас, второто с възможност за кандидатстване в университет) през следващата учебна година. Според британското образователно министерство, учителите добре познават учениците си и могат да им поставят оценки, които ще бъдат съпоставени с досегашния им успех, за да се изчисли оптималната оценка, с която всеки ученик да завърши училище. Приоритетът на правителството е да гарантира, че младите хора няма да имат пречки да преминат в следващ житейски етап, било то да продължат образованието си или да започнат работа. 

В други региони на света решенията са далеч по-драстични. Кувейт, например ще възстанови обучението на учениците от 12 клас от август, а останалите класове – от октомври. Началото на следващата академична учебна година ще бъде отложено за декември 2020, за да може дотогава да се навакса пропуснатото през настоящата учебна година. Една от причините за решението е нуждата учителите, голяма част от които са чужденци, да се върнат в родните си държави. Всички училища и университети в страната ще отворят отново на 4 август. 

Британските студенти по медицина ще се дипломират предсрочно, за да се включат на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Въпреки че няма да могат да изпълняват пълноценно лекарски задължения, преди да са получили регистрацията си, те ще могат да помагат в болниците в грижите за болните пациенти. Регистрирането на младите лекари обикновено не се случва преди август месец съответната година, макар че вероятно сега ще бъде оказан натиск тази процедура да се ускори, съобщава The Gurdian. 

Фламандските университети ще завършат учебната година в онлайн режим. Към момента обаче не е ясно как ще оценяват студентите, съобщи Politico. 

В САЩ сериозен проблем имат международните студенти, за които е невъзможно да останат в университетските кампуси, но също така е невъзможно да се върнат и в родните си държави, поради наложените ограничения за пътуване. Много университети вече обявиха, че затварят кампусите си и призоваха студентите да се изнесат в най-кратки срокове. Същевременно, визите на някои от студентите предстои да изтекат, а множество посолства и консулства са прекратили работа за неопределено време. Американските посолства и консулства в Китай и Индия обявиха, че прекратяват рутинните си визови услуги – от тези две държави идват половината от всички чуждестранни студенти в САЩ. Държавният  департамент на САЩ обяви в Туитър, че прекратява обичайните си визови дейности в повечето държави заради пандемията от COVID-19.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ също премина в онлайн режим на работа. Студенти и преподаватели общуват в университетската система за дистанционно обучение, където има възможност и за провеждането на тестове. Университетът даде възможност на факултетите да изберат най-подходящата форма за провеждане на обучителния процес, включително на изпитните сесии, а където се налага ще бъдат направени и промени в академичния календар. 

Междувременно, най-реномираните световни научни издателства и бази данни отвориха достъпа до всички свои ресурси. Първоначално свободен и безплатен достъп беше даден до изследванията, свързани с коронавирусите, но след като стана ясно, че университетите масово преминават в онлайн режим, издателствата отвориха достъпа до всичките си научни ресурси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"