Кой не обича Новак Джокович? Всички в Олимпийското село искат да си говорят и да се снимат с него Снимка: © Getty Images

След като световният №1 Новак Джокович направи първата стъпка към мечтаното олимпийско злато с победа над 140-ия в света Уго Делиен, боливиецът сякаш изглеждаше доволен от загубата. „За мен това е мечта. Искам цял живот да си спомням, че съм играл срещу теб“, каза той на сърбина, когато двамата се прегърнаха на мрежата.

Делиен поиска тениската на 20-кратния шампион от Шлема и позира с него за снимка. В тенис тура Джокович рядко изпада в подобни ситуации, но в Токио всеки иска да се докосне до водача в световната ранглиста, сякаш той е някаква забележителност. Откакто Новак пристигна в Олимпийското село, от него няма по-популярен спортист там, смята кореспондентът на британската медия The Guardian в Япония – Тумайни Карайол.

Кой не обича Новак Джокович? Всички в Олимпийското село искат да си говорят и да се снимат с него

Опашките за снимка с Джокович никога не свършват. Той, от своя страна, отвръща с необходимата доза внимание и опитва да разговаря с всички.

Сърбинът беше сниман от българската състезателка в тройния скок Габриела Петрова, която го улови да говори на български. „На български? Всичко най-добро“, каза световният №1 и добави „Луда по тебе“.

В медиите се появиха снимки на 20-кратния шампион от Големия шлем, на които разговаря с представители на мъжкия и женския национален волейболен отбор на Турция. Той им обясняваше как правилният психически подход му е помогнал да запази спортното си дълголетие. Джокович е вече на 34, но на корта винаги е като „ластик“, който може да се разтегне максимално.

Точно това показа и пред белгийската гимнастичка Нина Дервел. Сърбинът се включи за кратко в тренировката ѝ и заедно с нея направи шпагат. Снимката с разперените им ръце и широки усмивки се превърна в абсолютен хит в социалните мрежи, където феновете се запитаха дали Джокович не е скрит гимнастик.

„Когато Новак иска снимка с теб, не можеш да откажеш“, обясни в публикацията си двукратната световна шампионка на смесена успоредка.

Германската джудистка Джована Скочимаро също се добра до световния №1 и започна да скача от радост, след като двамата си направиха селфи.

Физиотерапевт от Ливан успя да прати послание до сънародниците си чрез сърбина, който им вдъхна кураж във времена на криза, протести и безредици: „Искам да знаете, че не сте сами“, каза Новак във видеото.

„Говорих с няколко спортисти – първата вечер със сръбските баскетболистки, после с джудисти, с хора, практикуващи различни спортове. Интересно им беше да ме питат за моята психическа сила и как се справям с напрежението, кои са техниките и начините да си върнеш фокуса, когато си го изгубил по време на състезание“, обясни Джокович след победата си във втория кръг срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

„Говорих много за това, но ще запазя всичко в тайна. Това е само и единствено за спортисти“, заяви 20-кратният носител на „мейджъри“.

Популярността на Джокович сред олимпийците е интересен пункт в дебата за това колко по-обичани от него са големите му конкуренти Роджър Федерер и Рафаел Надал. Феновете в големите турнири години наред показват, че и швейцарецът, и испанецът са големите им любимци, когато се изправят срещу сърбина.

Новак Джокович Wimbledon купа

Преди няколко седмици, по време на похода на Новак към титлата на Уимбълдън, привържениците в Лондон почти винаги подкрепяха аутсайдера в мачовете му. Сега обаче става ясно колко е ценен световният №1 сред колегите си.

Олимпиадата в Токио припомня още, че тенисът, макар и сравнително малък спорт на Летните игри спрямо редица други, предизвиква огромно вълнение.

„От страна на другите спортисти се вижда доста голямо внимание, насочено към тенисистите, което е много приятно“, призна Джокович.

Той е отседнал в хотел в японската столица, но казва, че предимно спи там. През останалото време опитва да прекарва максимално много часове в Олимпийското село – сред сръбската делегация и атлети от други страни.

„Живея в хотел през целия сезон, а Олимпиадата е веднъж на четири години. Опитвам да балансирам – да поддържам рутината си, но и да правя неща, които ме карат да се чувствам добре. Вземам сили от чудесната енергия в Олимпийското село“, каза сърбинът.

Той продължава към четвъртфиналите, където го чака представителят на домакините Кей Нишикори. Пред Джокович стои възможността тази година да триумфира във всички четири турнира от Големия шлем и да добави към тях златен олимпийски медал. Тенисистът нарича този шанс „пътеводна звезда“, която го води напред.


Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024