Кой ще е следващият премиер на Великобритания - Лиз Тръс или Риши Сунак Снимка: © Getty Images

Кой ще наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания - този въпрос ще стане ясен до понеделник на обяд. Основните претенденти за мястото са Лиз Тръс и Риши Сунак, като един от тях двамата ще стане следващият лидер на Консервативната партия, а по-късно и премиер на страната.

Наследството обаче не е чак толкова блестящо, тъй като следващият министър-председател ще трябва да се справи с редица проблеми, сред които затъващата икономика, в която инфлацията бележи 40-годишен връх.

Настоящият външен министър Лиз Тръс е соченият за фаворит кандидат в надпреварата. Тя вече направи няколко предизборни общеания като това да обяви допълнителна помощ за защита на потребителите в рамките на седмица, след като поеме поста. В плановете ѝ влизат още намаляне на данъците с 30 млрд. паунда чрез приемането на извънреден бюджет по-късно този месец. Тя каза, че ще се откаже временно от зелените такси върху сметките за енергия и ще отмени увеличението на националното осигуряване, въведено по време на мандата на Джонсън.

Настоящият външен министър Лиз Тръс е соченият за фаворит кандидат в надпреварата. Тя вече направи няколко предизборни общеания като това да обяви допълнителна помощ за защита на потребителите в рамките на седмица, след като поеме поста. Политически хамелеон: Лиз Тръс е най-вероятният нов премиер на Великобритания

Нейният съперник - бившият министър на финансите Риши Сунак, вече даде знак, че смята, че е загубил, като заяви, че работата му "сега е просто да подкрепя консервативното правителство". Неговите обещания включваха плащания в размер на 15 млрд. паунда, включително 400 паунда за всички домакинства. макар и двамата претенденти за поста да заявиха, че ще е необходима допълнителна подкрепа, след като прогнозите за разходите нараснаха допълнително.

Победителят от този политически двубой ще стане ясен в понеделник в 12.30 часа местно време. Новоизбраният лидер на Консервативната партия след това ще замине за Шотландия, където ще се срещне с кралица Елизабет, която ще поиска от него да състави правителство.

Великобритания се намира в трудна ситуация от 7 юли, когато Борис Джонсън обяви, че напуска, след като правителството му беше белязано от твърде много скандали. И Тръс, и Сунак бяха ключови фигури в кабинета му, макар че Сунак подаде оставка в знак на протест в последните дни от мандата на Джонсън.

Ако очакванията се сбъднат обаче, Лис Тръс ще стане четвъртият министър-председател на консерваторите от изборите през 2015 г. насам. Тя ще е изправена пред дълъг, скъп и труден списък със задачи, които според опозицията в британския парламент са резултат от 12-годишното лошо управление на нейната партия. Няколко от тях призоваха за предсрочни избори - нещо, което Тръс заяви, че няма да допусне.

Депутатът Дейвид Дейвис описа предизвикателствата, които тя ще поеме като министър-председател, като "вероятно втория най-труден мандат след войната" от управлението на Маргарет Тачър през 1979 г.

Тръс заяви, че ще назначи силен кабинет и ще се откаже от това, което един от близките ѝ източници нарече "президентски стил" на управление. На първо място тя ще се заеме с неотложния въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки на домакинствата за комунални услуги ще скочат с 80% през октомври до 3 549 паунда, а през 2023 г. се очаква да нараснат до 6000 паунда, което ще съсипе личните финанси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024