Кой ще е следващият премиер на Великобритания - Лиз Тръс или Риши Сунак Снимка: © Getty Images

Кой ще наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания - този въпрос ще стане ясен до понеделник на обяд. Основните претенденти за мястото са Лиз Тръс и Риши Сунак, като един от тях двамата ще стане следващият лидер на Консервативната партия, а по-късно и премиер на страната.

Наследството обаче не е чак толкова блестящо, тъй като следващият министър-председател ще трябва да се справи с редица проблеми, сред които затъващата икономика, в която инфлацията бележи 40-годишен връх.

Настоящият външен министър Лиз Тръс е соченият за фаворит кандидат в надпреварата. Тя вече направи няколко предизборни общеания като това да обяви допълнителна помощ за защита на потребителите в рамките на седмица, след като поеме поста. В плановете ѝ влизат още намаляне на данъците с 30 млрд. паунда чрез приемането на извънреден бюджет по-късно този месец. Тя каза, че ще се откаже временно от зелените такси върху сметките за енергия и ще отмени увеличението на националното осигуряване, въведено по време на мандата на Джонсън.

Настоящият външен министър Лиз Тръс е соченият за фаворит кандидат в надпреварата. Тя вече направи няколко предизборни общеания като това да обяви допълнителна помощ за защита на потребителите в рамките на седмица, след като поеме поста. Политически хамелеон: Лиз Тръс е най-вероятният нов премиер на Великобритания

Нейният съперник - бившият министър на финансите Риши Сунак, вече даде знак, че смята, че е загубил, като заяви, че работата му "сега е просто да подкрепя консервативното правителство". Неговите обещания включваха плащания в размер на 15 млрд. паунда, включително 400 паунда за всички домакинства. макар и двамата претенденти за поста да заявиха, че ще е необходима допълнителна подкрепа, след като прогнозите за разходите нараснаха допълнително.

Победителят от този политически двубой ще стане ясен в понеделник в 12.30 часа местно време. Новоизбраният лидер на Консервативната партия след това ще замине за Шотландия, където ще се срещне с кралица Елизабет, която ще поиска от него да състави правителство.

Великобритания се намира в трудна ситуация от 7 юли, когато Борис Джонсън обяви, че напуска, след като правителството му беше белязано от твърде много скандали. И Тръс, и Сунак бяха ключови фигури в кабинета му, макар че Сунак подаде оставка в знак на протест в последните дни от мандата на Джонсън.

Ако очакванията се сбъднат обаче, Лис Тръс ще стане четвъртият министър-председател на консерваторите от изборите през 2015 г. насам. Тя ще е изправена пред дълъг, скъп и труден списък със задачи, които според опозицията в британския парламент са резултат от 12-годишното лошо управление на нейната партия. Няколко от тях призоваха за предсрочни избори - нещо, което Тръс заяви, че няма да допусне.

Депутатът Дейвид Дейвис описа предизвикателствата, които тя ще поеме като министър-председател, като "вероятно втория най-труден мандат след войната" от управлението на Маргарет Тачър през 1979 г.

Тръс заяви, че ще назначи силен кабинет и ще се откаже от това, което един от близките ѝ източници нарече "президентски стил" на управление. На първо място тя ще се заеме с неотложния въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки на домакинствата за комунални услуги ще скочат с 80% през октомври до 3 549 паунда, а през 2023 г. се очаква да нараснат до 6000 паунда, което ще съсипе личните финанси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023