Снимка: © БТА

Изборът на нов генерален директор на БТА на мястото на покойния Максим Минчев сблъска имената на няколко водещи журналисти.

Кирил Вълчев - юрист и водещ на публицистичното предаване "Седмицата" по Дарик радио - е кандидатурата, зад която стои ГЕРБ. Номинацията е внесена от председателя на Комисията за култура и медии Вежди Рашидов, Тома Биков, Евгени Будинов, Красимир Велчев, Калин Вельов и др.

Ивайло Данаилов - бивш медиен съветник на Сергей Станишев - е вторият номиниран кандидат, който ще бъде подкрепен от БСП.

Кирил Вълчев вече беше лансиран като кандидат за ръководител на агенцията от председателите на синдикалните й дружества (общо 4).

Синдикатите са изпратили писмо до Вежди Рашидов (председател на Комисията по културата и медиите) и до всички ръководители на парламентарни групи, за да декларират желанието си Вълчев да застане на мястото на Минчев, починал внезапно на 15 ноември 2020 г. след боледуване от Covid-19.

В писмо до Съюза на българските журналисти, публикувано в БТА, те описват Вълчев като "личност с безспорен професионален опит, запознат със спецификата на агенционната журналистика".

Вълчев работи за БТА в последните години като неин юридически съветник, съавтор е на закона за агенцията от 2011 г. Той беше близък с Максим Минчев, който оглавяваше БТА още от 2003 г.

Ден преди крайния срок за номинации "24 часа" обяви, че политическият наблюдател на в. "Труд" Емил Спахийски също е имал интерес към процедурата, като го обвързва с евентуално предложение на "Обединени патриоти".

В сряда Емил Спахийски сам повдигна темата за изборите в БТА, споделяйки във Facebook своя статия по повод бъдещето на журналистиката и свободното слово в България с коментара "Как приемате моята кандидатура за шеф на БТА?".

Той обаче се разграничи от информацията в "24 часа" и обяви, че няма да се яви в конкурса. В публична размяна на реплики с журналистката Миролюба Бенатова, той казва, че е "имал разговори с всички политически групи", но смята, че изборът за нов генерален директор е предизвестен.

В крайна сметка кандидатите за шеф на БТА останаха само двама - Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов.

Бившият дългогодишен главен секретар на БТА Евелина Андреева, която беше освободена от поста през лятото на 2019 г., също влезе в дебата за бъдещето на медията със свои пет препоръки за следващия генерален директор (от увеличаване на свободния достъп до новини до създаване на кореспондентски бюра в съседни държави и др.).

Генералният директор на БТА се избира и освобождава от Народното събрание с мандат от 5 години, като по закон - едно и също лице не може да бъде избирано за генерален директовр на БТА за повече от 2 мандата.

Обществени организации имат право да внасят становища или въпроси към кандидатите преди изслушванията на концепциите им за бъдещето на БТА. Всеки от номинираните ще бъде проверен за принадлежност към бившата ДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца