Коледната украса на площад "Александър Невски" не спира да провокира изумлението на хората в София, след като пешеходната зона пред храма се сдоби със странна нова инсталация.

Порталът с три правоъгълни форми с позлатени огледални стени, които посрещат минувачите откъм ул. "Раковски", си спечели вълна от подигравателни коментари в социалните мрежи.

В крайна сметка - Столична община реши да я премахне, след като почти 100 процента от отзивите за инсталацията бяха крайно негативни.

Написът "Светлината в нас", който стои от двете страни, отключи повече асоциации с дъновистките послания или със символите на масони и тамплиери, отколкото с православието.

Мащабът им също се оказва недомислен, защото всъщност пречи на гледката към църквата, вместо да я постави в зрителния фокус.

  • "Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм", пише в обяснението на СО.

Още по-смущаваща беше странната червена пътека, представляваща пътя към храма - накисната в кал, дъждовна вода и пясък от паветата. В петък сутрин килимът вече беше отстранен, но арката още стоеше и привличаше любопитството на хората.

Оказва се, че това е част от одобрената програма на Столична община за отбелязване на Коледа и Нова година, като е спонсорирана от MasterCard и Kaufland. Проектът е съгласуван от новата администрация, а не е "наследен" от ГЕРБ.

"През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", се казва в позицията на общината.

Идеята на общината беше да превърне пространството пред "Александър Невски" в споделена зона за хората, заради което и беше забранено влизането с автомобили и паркирането именно в частта с инсталацията.

Странното е, че дизайнът и реализацията на цялостната коледна украса на площада е на организации и творци, всеки от които има опит с други големи градски събития - Фондация Колективът, Влади Герасимов, Ева Вентова и Заря Врабчева.

  • "Колективът" например бяха създали фестивала "Реките на София", който превръщаше каналите в сцена за концерти и изложби, и привличаше вниманието на хората към иначе неугледните речни корита.
  • Герасимов беше креативен директор на проект, който разказваше историята на най-късата улица в София - "Малко Търново".
  • Ева Вентова е сценограф и има опит като арт директор на фестивали и търговски центрове, а Заря Врабчева стана известна с това, че участваше в създаването на сцените за празненствата по случай 70-тия юбилей на кралица Елизабет II пред Бъкингамския дворец.
  • Врабчева е работила и по арената, на която се провеждаше виртуалният концерт на групата ABBA - едно от най-интересните технологични събития в музикалната индустрия в последните години, отново във Великобритания.

От организацията "Деволюция" също разкритикуваха общината за странния проект.

"Разбирането за съвременно публично изкуство в София е тотално сбъркано. То рядко е добре комуникирано с гражданите, внушенията му са слаби, изпълнението калпаво, а провокацията обикновено не предизвиква дебат, а само негативни коментари. Усещането за нещо набързо скалъпено, дадено на наш човек и изпълнено като "да има нещо" остава. Такива бяха "Бронзовата къща" и "Един Човек" на УЖ определеното за мащабни артистични изяви място - върху бившия мавзолей пред двореца. Тотален провал. За съжаление такава е и ситуацията с най-новата инсталация пред "Александър Невски". Все още не е ясно каква е целта, кой е авторът, защо точно това и колко време ще остане.

Може би най-смислената и качествена артистична "провокация" беше боядисването на част от фигурите на МОЧА, жалко, че никой не се инициира, за да го съхрани под някаква форма. Върху тази акция имаше какво да се дебатира и разсъждава, имаше внушение и талант.

Призоваваме новата администрация за повече смелост в комуникацията с гражданите, с представянето на идеите и проектите, особено за знакови пространства като площада пред Александър Невски", коментират от "Деволюция".

Цялата сума за коледната украса - вкл. концерт, сцена, осветление и декорация - е 50 000 лв.

Прочитът на Станислав Беловски:

И на Валдес Радев:


Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024