Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на златната арт инсталация на площад "Александър Невски" призна за несъвършенствата в проекта и даде обяснения за реализацията му на фона на общественото недоволство в социалните мрежи.

В своя позиция във Facebook фондация "Колективът", която е пряк участник в реализацията на коледната украса в тази ѝ част, посочва, че дизайнът и размерите на арката са били променени само два дни преди тя да бъде инсталирана на терен. Причината за това се оказва липсва на средства в предварително зададения бюджет.

Замисълът е бил арката да бъде широка 7 м и висока 4,5 м - мащаб, който кореспондира с този на улицата.

"Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината", пишат от фондацията.

От "Колективът" обаче нямат обяснение откъде точно се е появила странната червена пътека, която беше подставен под златната конструкция.

"Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче, тъй като в групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако го открием някъде бихме го запазили", се казва в съобщението от "Колективът".

Фондацията отрича да е получавала пари от Столична община за участието си в инициативата и заявява, че трудът ѝ по арката е бил "напълно безвъзмезден".

"Включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София е вече отвоювано като пешеходна зона! Стискаме палци за още".

Авторите на инсталацията казват, че "големият позитив" в цялата ситуация е, че обществото е станало по-чувствително към средата около себе си и се надяват, че "тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори".

"Който е посещавал първите издания на намесите ни от поредицата Реките на София е виждал не едно несъвършенство в дизайна ни. Това не попречи “Реките” да се превърнат в един от най-успешните и популярни фестивали в София, а вече и в България. Някой ден ще направим компилация само от гафовете, по време на намесите ни. Една от отличителните черти на тактическия урбанизъм е да допускаш, отчиташ и поправяш грешките в несъвършенствата си", се казва в тяхната позиция.


"Златната" инсталация пред "Александър Невски" ще бъде премахната. Кои са авторите ѝ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

ЦИК ще изтегли номерата на бюлетините за Избори 2 в 1

Партиите, които ще участват и на двата вота, ще имат един номер в различните бюлетини

07:27 - 08.05.2024
Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024