Кой влиза в екипа на министъра на културата Атанас Атанасов Снимка: © Стопкадър - Дневник

Министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа, с който ще работи за законови промени в сектора на недвижимото културно наследство, за по-добри условия на българските творци и за международен културен обмен, включително със Северна Македония.

31-годишният Атанасов ще работи с трима зам.-министри – Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. арх. Бойко Кадинов.

Министърът на културата от квотата на „Продължаваме промяната“ заяви на брифинг в МК, че пътешествието му до САЩ, където е завършил актьорско майсторство в колежа Уитман, не е било „бягство“, а пътуване за опит и знания, които да пренесе в България.

„Вярвам в богатството на българската култура, имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще. Да заемем своето достойно място на световната карта. Ще разчитам на заразното добро, на здравия разум, на силата на всеки да превъзмогне егото си в името на обща кауза. Така ще променим контекста, който сега е леко мрачен. Омаловажаването на творческите професии, Covid-кризата – трябва да се ангажираме с тези процеси. Те никак няма да са леки, ще се изисква смяна на гледни точки, много висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, но най-вече – поглед към един много по-далечен хоризонт. Плодовете на това, което посеем днес, ще останат за следващите поколения“, каза той пред медиите.

Приоритетите на екипа му ще са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазване и възползване от богатото историческо и културно наследство.

Весела Кондакова, която беше зам.-министър при Велислав Минеков в двата служебни кабинета от 2021, ще отговаря за сценичните изкуства, киното, НДК и авторското право.

Тя е завършила Славянска филология в Пловдивския университет, работила е в частния сектор, управлявала е и собствен бизнес. 8 г. е външен експерт към Министерството на културата. Ръководител е на няколко програми като „Творческа Европа“ 2014-2021 г. Работила е и в неправителствения сектор, била е изпълнителен директор на Българска музикална асоциация.

„Ще отговарям за добрите перспективи в областта на сценичните изкуства, киното, училището за изкуства, „13 века България“ и НДК. Искаме българската култура да е приоритет, творците ни да работят при по-добри условия и скоро да се почувства подемът на културата и изкуствата у нас“, каза тя на брифинга в МК.

Юрий Вълковски е с 25-годишен опит в културния сектор, но никога не е работил във ведомството. Сега той ще отговаря за библиотеките и над 3700 читалища на територията на страната.

Вълковски е завършил културология в СУ, има опит в НПО и в частния сектор. Преди години осъжда Министерството на културата във ВАС по дело за отказан достъп до информация. Сега ще е отговорник за достъпа до тази информация.

„Културата е процес, екосистема с много различни актьори и участници и трябва да излезем от дълго наслагваното разбиране, че МК отговаря за държавната култура. Ние трябва да подкрепяме един по-широк кръг от инициативи – като „Норвежката програма“, по която има допълнителни средства за българската култура.

Негова отговорност ще бъде и Национален фонд „Култура“.

Проф. Бойко Кадинов ще отговаря за недвижимото културно наследство. Той е професор и архитект, доктор на науките, завършил Академията за изящни изкуства в Париж и ВИАС. Преподава в УАСГ близо 40 години и бил ръководител на катедра „Обществени сгради“.

Две от творбите му са в последното издание на енциклопедията на БАН за най-новото време и съвременна архитектура. Негови проекти са Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Паметникът на Берлинската стена, Театралната концертна зала в Сливен, Сатиричният театър и др.

Правил е изложби в Лондон, Париж, Женева, творбите му, включително скулптури, са изложени в Брюксел, Лисабон, Прага. Член е на Френската камара на архитектите.

„Мисля, че недвижимото културно наследство е територия в абстиненция. Считаме, че трябва да преминем към едно различно, ново европейско законодателство в този сектор. Ще опитаме да заложим законодателна инициатива – промени в Закона за културното наследство, изцяло обновяване на раздела с недвижимото културно наследство, свързано с института НИНКН. Ще разгледаме проблема на авторското право, ще работим по създаване на Закон за архитектурата, ще действаме и по Закона за меценатството“, обяви той.

Кадинов ще работи и по програма за реставрация и консервация. Възнамерява до края на 2022 г. да бъдат подготвени законодателните инициативи и по-важната част от тях да се внесат в парламента, „за да укрепим сектора“.

„Да превърнем това наследство от гардероб с нафталин в средство за съвременна културна индустрия. Това, в което инвестира МК, трябва да започне да произвежда пари“, каза той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024