Кой взриви „Северен поток“? Нови разузнавателни данни хвърлят светлина по случая Снимка: © Getty Images

Нови разузнавателни данни, прегледани от американски служители, сочат, че проукраинска група – вероятно съставена от украински или руски граждани – е атакувала газопровода „Северен поток“ миналия септември. Актуалната информация съобщи първо New York Times, но окончателни заключения по въпроса все още няма.

Прегледът на американското разузнаване предполага, че тези, които са извършили атаките, са се противопоставили на руския президент Владимир Путин, „но не уточнява членовете на групата, нито кой е ръководил или платил за операцията“, пише New York Times.

„Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателната информация, казаха, че според тях саботьорите най-вероятно са били украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете. Представители на САЩ заявиха, че няма замесени американски или британски граждани“, се казва в доклада на New York Times.

Поредната порция разкрития идва броени дни след като Русия запечата повредените газопроводи „Северен поток“ и даде да се разбере, че няма намерение да ги ремонтира.

Липсват и доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или други украински правителствени служители стоят зад атаките, които доведоха до изтичането на огромни количества природен газ в Балтийско море, съобщава вестникът, като се позовава на американски служители.

Експлозиите на 26 септември по газопроводите, свързващи Русия и Германия, станаха в изключителните икономически зони на Швеция и Дания. Двете държави заключиха, че взривовете са били умишлени, но не съобщиха кой може да е отговорен за тях.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките по тръбопроводите „акт на саботаж“, докато Москва обвини Запада. Нито една от страните не е представила доказателства.

Миналия месец Дания, Германия и Швеция оповестиха, че техните разследвания все още не са приключили. Във вторник Съединените щати и Великобритания коментираха, че очакват техните заключения.

„Трябва да оставим тези разследвания да приключат и едва след това да разгледаме какви последващи действия могат да бъдат или да не бъдат подходящи“, отбеляза говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Reuters.

Във вторник властите в Германия казаха, че са взели под внимание доклада на New York Times, но че собственото им разследване все още не е дало резултати. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведският министър-председател Улф Кристерсон отказаха да коментират доклада на медията по време на пресконференция в Стокхолм.

Високопоставеният помощник на Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че Киев „абсолютно не е замесен“ във взривовете и не разполага с информация за случилото се.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че медийните публикации от вторник подчертават необходимостта да се отговори на въпросите на Москва за случилото се. Тя също така обвини отговорните за изтичането на информация в медиите, че искат да отклонят вниманието на обществеността и да избегнат надлежно разследване.

Новини има и от Германия

Във вторник германската телевизия ARD и вестник Zeit съобщиха, без да цитират източници, че германските власти са успели да идентифицират лодката, използвана за саботажа.

Група от петима мъже и една жена, използвайки фалшиви паспорти, са наели яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани, съобщават германските медии. Националността на извършителите не е ясна, съобщават те.

Според ARD и Zeit разследващите са открили следи от експлозиви на яхтата, която групата е взела от Рощок, Германия, на 6 септември. Те съобщават също, че разузнаването е посочило, че зад нападението може да стои проукраинска група, но германските власти все още не са открили никакви доказателства.

Тръбопроводите „Северен поток“ са изградени от руската държавна компания „Газпром“, която досега не е коментирала последните разкрития. Германската енергийна компания E.ON и Wintershall DEA, които са акционери в газопровода „Северен поток“, също отказаха коментар.

През годината, откакто Русия нахлу в Украйна, Европа драстично намали вноса си на енергия от страната агресор. Тази седмица Москва призова всички заинтересовани страни от „Северен поток“ да решат съдбата му.

Миналия месец Русия предостави на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, която – ако бъде приета – ще поиска от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да започне международно, независимо разследване на нападението и кой е отговорен за него.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че медийните съобщения от вторник правят хода на страната му в ООН като „много навременен“, като заяви пред Reuteres, че „до края на март със сигурност ще има гласуване“ на резолюцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024