Коя е Футура от романа "Метрополис", която вдъхнови костюма на Зендея за новия "Дюн" Снимка: © Metropolis / Getty Images

На премиерата на "Дюн: Част втора" актьорският състав привлече погледите с ретро-футуристична стилистика на дрехите си. Тимоти Шаламе носи метални панталони, Флорънс Пю - черна рокля с качулка, а Аня Тейлър-Джой - бяла рокля с прозиращ плащ.

Зендея обаче е звездата, която изпъкна сред всички със сребристия киборг костюм на Thierry Mugler от 1995 г.

Стилистът на актрисата, Ло Роуч, взима тоалета от архива на френския моден дизайнер Тиери Мюглер. Дрехата е създадена съвместно с художника Жан-Жак Уркен по случай 25-ия юбилей на едноименната марка на Мюглер. За дрехата Уркен и дизайнерът ползват изрезки от плексиглас и от хром, а изработката отнема шест месеца.

Модерът е вдъхновен от героинята Футура от романа „Метрополис“ на Теа фон Харбу от 1925 г.

Футура може да ви е позната и като Maschinenmensch („човек-машина“ от немски) или Мария от кино адаптацията на романа на Фриц Ланг. Във филма от 1927 г. немската актриса Бригите Хелм се превъплащава в Мария. Хуманоинният робот е дело на учения Ротванг като почит към починалата му любовница Хел, въпреки че в книгата те нямат връзка.

„Не може да има разбирателство между ръката и мозъка, освен ако сърцето не действа като посредник“, гласи цитат на героинята.

Maschinenmensch е един от първите роботи, изобразявани някога в киното. В резултат на „Метрополис“ концепцията за научната фантастика се популяризира в световен мащаб.

Външният вид и концепцията на хуманоидния робот са повлияли на много творци през годините - за обложки на музикални албуми, костюми и дори в препатки на песни. Сред тях са Бийонсе, Мадона, Лейди Гага, Фреди Меркюри и Уитни Хюстън. Оригиналните проекти на дизайнера Ралф Макуайър за C-3PO в "Междузвездни войни" до голяма степен се основават на Maschinenmensch, макар и в мъжка версия.

Тиери Мюглер, който почина на 73 години през 2022 г., бе известен с любовта си към спектакъла - той пробива като дизайнер през 70-те години на миналия век и бързо става популярен в театралните среди с работата си. Мюглер първоначално иска да е танцьор, но впоследстиве се обръща към модния дизайн. Облеклата му са вдъхновени от супергерои, богини, кабаре звезди и анимационни герои. Характерният силует на Мюглер е обърнат триъгълник с големи, структурирани рамене и стегната талия.

Дизайнерът бързо се утвърждава като предпочитан сред знаменитости. През 1979 г. Дейвид Боуи облича розова рокля на Мюглер във видеоклипа към "Boys Keep Swinging".

През 80-те години модните ревюта на Мюглер стават легендарни. През 1984 г. той организира първото комерсиално модно шоу с продадени 6000 билета на стадион "Зенит" в Париж.

За финал моделът Пат Кливланд (тогава бременна в шестия месец) се спуска от небето като Мадона в прозрачна рокля от шифон.

Ретро-футуристичната метална визия на Зендея прилегна идеално за премиерата на втората част на научно-фантастичния филм на режисьора Денис Вилньов по "Дюн" от Франк Хърбърт. Премиерата в България по кината е на 1 март.

Тоалетите на актрисата често привличат погледите на червения килим, но този път мнозина са съгласни, че и тя надмина себе си. Остава ни само да стискаме палци, че ролята ѝ в "Дюн" ще оправдае очакванията.

костюмите от премиерата на Dune: част две Разгледайте костюмите от премиерата на "Dune 2"

мода, Андре Леон Тали, Патрик Демаршалие, Тиери Мюглер, Роксан Лоуит, Исей Мияке, Рон Галела, ханае мори, починали известни личности 2022, знаменитости, За кого скърби светът на модата през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024