"Тя е първата жена, която..." - тези думи обикновено стоят до името на Камала Харис, когато погледнете биографията ѝ. Ето така:

  • Първата цветнокожа жена - главен прокурор на щата Калифорния
  • Първата жена - сенатор от индийско-американски произход
  • Първата цветнокожа жена - вицепрезидент на САЩ.

Ако Демократите послушат Джо Байдън и приемат извънредната ѝ номинация, тя ще е и първата цветнокожа жена кандидат за президент на една от двете национални партии. Според Politico - мотото ѝ е "може и да си първата, но внимавай да не си последната".

Въпреки че все още не е подкрепена официално от партийната конференция, все още никой от потенциалните ѝ съперници не е заявил намерение да се яви срещу нея.

Но и някои от най-важните лидери на партията още не са я подкрепили - например лидерите на Демократите в Конгреса Чък Шумър и Хакийм Джефрис, както и една от най-влиятелните представители Нанси Пелоси.

Хилари и Бил Клинтън вече застанаха зад нея, но Барак Обама смята, че е по-добре да има отворена процедура по избор на най-добрия кандидат.

Камала Харис ще навърши 60 г. на 20 октомври. Родена е в Оукланд, Калифорния, недалеч от Сан Франциско, в семейството на Шаямала Гопалан и Доналд Харис.

Майка ѝ е от Индия и по това време работи като учен в сферата на изследванията на раковите заболявания - тя избира и името "Кáмала" ("лотос").

Бащата на бъдещия вицепрезидент на САЩ ѝ е от Ямайка, икономист по професия.

Родителите ѝ се запознават, докато учат в Бъркли, а общата им страст е движението за защита на гражданските права през 60-те. Бракът им обаче не издържа дълго - Камала е само на 7 години, когато те се развеждат.

In a red, checkered sweater and white-knit shoes, a toddler-aged Kamala smiles with her mother, Shyamala

Майката сама отглежда нея и по-малката ѝ сестра Мая, но им разрешава да посещават както нейния хиндуистки храм, така и Баптистката християнска църква, в която се събират чернокожите им роднини.

Едно от най-противоречивите събития, които бележат възгледите на Камала Харис, се случва още докато е дете. Харис е сред "жертвите" на политиката по насилствена десегрегация в Калифорния, при която цветнокожи деца се извозват с автобуси от своите квартали, за да бъдат водени на училище в "бели" райони на големите градове.

Целта на този подход е да накара двете групи да преодолеят взаимното недоверие и да решат проблема с расовата сегрегация в образователната система, която е обявена за противоконституционна от Върховния съд. Резултатът е огромна съпротива от двете страни, изтегляне на белите семейства към предградията и към частни училища - и провал на политиката.

През 1977 г. Харис се премества в Канада, където майка ѝ получава предложение за работа, но няколко години по-късно се връща в Съединените щати, за да учи политология и икономика в Университета Хауърд във Вашингтон. По-късно учи и право в Колежа Хейстингс на Калифорнийския университет.

През 1990 г. тя започва да работи в прокуратурата в Оукланд като помощник районен прокурор със специализация в борбата срещу сексуални престъпници.

Кариерата ѝ продължава като прокурор в Сан Франциско, а през 2003 г. тя се кандидатира за административен ръководител на службата. Печели с 56,4% срещу доскорошния си шеф Терънс Халинан и така става първата чернокожа жена на поста.

Решението ѝ да се бори за позицията на главен прокурор на Калифорния не минава без проблеми. Конкурентът ѝ Стив Кули е много популярен, а резултатите са толкова близки, че отнема 3 седмици, докато броенето приключи с окончателен резултат.

Харис печели, но само с 0,8% преднина - събитие, което сега мнозина напомнят при изброяването на слабостите ѝ като кандидат за най-високия политически пост в САЩ.

Противниците ѝ я критикуват за няколко спорни позиции. Харис поема ангажимент никога да не пледира за налагане на смъртно наказание, като не се отказва от това обещание дори под политически натиск по делото за убийството на полицай от Сан Франциско. Това я вкарва в постоянен конфликт с полицейските синдикати в Щатите.

През 2011 г. Харис попада в друг обществен скандал, след като призовава да се налагат присъди срещу родители, отказващи да изпращат децата си на училище. Критиците ѝ я обвиняват в извънредна строгост, която само пречи на семействата с проблеми.

През 2014 г. сключва брак с юриста Дъг Емхоф - корпоративен адвокат от Лос Анджелис. Двамата нямат свои деца, но отглеждат сина и дъщерята на Емхоф от предходния му брак.

Две години по-късно Камала Харис печели изборите за Сената, като побеждава действаща представителка на Демократите, и става едно от водещите лица на партията по всички важни изслушвания.

През 2019 г. Харис се опита да се пребори президентската номинация срещу Джо Байдън, но с изключение на едно по-силно представяне в дебатите, подкрепата за нея не беше достатъчна. Изчака момента, в който всички останали жени бяха отпаднали от надпреварата, за да застане официално зад Байдън.

Той я номинира за вицепрезидент през август 2020 г. с идеята да мотивира по-лявото крило на партията, и оттогава работят в екип.

Като вицепрезидент Харис редовно използва правото си на глас в Сената по решения, в които нито Демократите, нито Републиканците имат мнозинство - Белият дом твърди, че тя е счупила досегашния 200-годишен рекорд по този показател. Едно от решенията, за които тя помага, е изборът на първата чернокожа жена във Върховния съд - Кетанджи Браун Джаксън през 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024