Сещате ли се за филма Her, където героят на Хоакин Финикс Тиодор Туомбли се влюби в Саманта (в ролята - Скарлет Йохансон) - виртуален асистент, базиран на изкуствен интелект (AI) и персонализиран чрез човешки глас. Филмът е от “далечната” 2013 година, когато това изглеждаше сценарий от сравнително далечното бъдеще - фантастика, която показва как технологиите водят до самота.

Идеята за филма идва на режисьора Спайк Джоунз, когато прочита статия за сайт, който генерира автоматични съобщения с помощта на изкуствен интелект.

Колко фантастичен ви изглежда този сюжет в 2023 г., точно 10 години след филма. Когато огромна част от услугите се базират на изкуствен интелект. Вече много от нас в твърде заетото си ежедневие си мечтаят за личен асистент - да, изкуствен интелект; за да могат да живеят повече от човешката страна на живота, разполагайки с повече свободно време.

Дали Саманта е първородната майка на Сири и Алекса и тяхната братовчедка Кейт? Коя пък сега е Кейт, ще питате. Кейт е онази страна на AI, която позволява на хората да живеят повече в човешката страна на живота, т.е. да оптимизират ежедневието си.

Кейт е персонален дигитален асистент в мобилното приложение ОББ Мобайл, предлагащ информационни услуги и други функционалности на клиентите на банката.

Кейт “живее” в ОББ Мобайл вече почти цяла година и връзката й с клиентите е двустранна - освен че те могат да се обръщат към нея 24/7 в приложението, тя също може да общува с тях в различни моменти от клиентското им преживяване в банката – или чрез пуш нотификации, водещи към разговор с нея, или директно към функционалност в мобилното банкиране.

Какво прави Кейт?

Кейт разбира, „мисли“ и отговаря на български език. Също така разпознава банкови термини, може да поддържа диалог и дори да води непринуден разговор, без да се стига до пристрастяване и заместване на човешкото общуване, разбира се.

Защо Кейт?

Най-силната страна на Кейт е персоналното съдействие, което тя е в състояние на окаже на всеки един клиент.

Кейт дава конкретна индивидуална информация на клиента като например неговия IBAN, разполагаема наличност по сметка, дата и размер на предстояща вноска по потребителски кредит, чакащи плащания по битови сметки и други.

Не бъркайте Кейт с чат ботовете, които дават само генерична информация, при която липсва персоналния детайл за клиента. Друга особеност на Кейт е възможността тя да се самообучава и да разбира все повече и повече, благодарение на всеки нов разговор с нея.

Кейт е създадена на основата на комбинация от технологии за изкуствен интелект (AI), които ѝ позволяват да има добро ниво на разбиране, логика и комуникация. Клиентите на ОББ с мобилно банкиране могат да се обръщат към нея, както директно с въвеждане на текст от своето мобилно устройство, така и чрез глас чрез наличния в Кейт бутон за микрофон.

Дигиталният асистент на ОББ е естествено продължение на все по-широкото използване на AI технологии в дома, работата, пътуването, а вече и управлението на личните финанси.

Нейната основна цел е да помага на клиентите на банката, като им предоставя персонална информация и им помага по-лесно и на разбираем език да банкират ежедневно, както и проактивно да комуникира с тях в различни моменти от клиентско им преживяване с ОББ.

Може ли Кейт да ви вкара в опасност?

Краткият отговор е: не.

Кейт оказва съдействие и дава информация на клиентите в защитената среда на мобилното банкиране ОББ Мобайл. Това означава, че тяхната сигурност е подсилена чрез индивидуален идентификатор за вход в приложението – биометрични данни или ПИН код, известни само на клиента.

Сигурността на данните на ползвателите на Кейт е допълнително гарантирана, благодарение на използваните технологии за защита на данните в ОББ Мобайл – криптиране на данни и използване на софтуерен токън.

обб мобайл, приложение, виртуален асистент Кейт, изкуствен интелект, банкиране

Конкретно - за какво ви е Кейт?

Личният ви асистент от ОББ може да бъде в помощ както в ситуации, които иначе биха взели повече време, например карти - блокиране и деблокиране (тоест пропускате обаждането в банката); активация на 3D Secure; управление на лимити; заявка за издаване на нова карта.

Можете да проверявате разполагаемата наличност по сметките си и да откривате разплащателна сметка или депозит. Кейт ви дава информация за следваща вноска по потребителския кредит – дата, размер на вноската и оставаща обща сума по кредита, заявявате потребителски кредит, получавате пълна информация за ипотечния си кредит, или пък запитвате за такъв. И още много функции, свързани с карти и кредити, които можете да откриете тук.

Кейт е голям помощник в управлението на инвестиции и определянето на инвестиционния профил, както и във всичко, свързано със застраховките ви - Гражданска отговорност, при пътуване в чужбина, имуществена застраховка и т.н.

През Кейт можете да закупите дори е-винетка; да плащате битовите си сметки, да получавате информация за тях. Ако искате да разберете къде е най-близкият клон или АТМ на ОББ, питате, Кейт.

И това е само началото. Кейт се старае да става по-добра с всеки изминал ден и да разширява списъка с компетенции, но дотогава, щом не може да отговори на въпросите ви, ще ви препраща към колегите си от Контактен център.

Може да разговаряте с Кейт и за неща извън работата – има хоби и любим цвят. Открийте кои са, когато я заговорите. Ще я познаете по иконката в горната част на екрана в ОББ Мобайл.

За момента, потребителите на iOS могат да получават отговор на своите въпроси и чрез гласово съобщение от Кейт, а съвсем скоро това ще бъде валидно и за потребителите на Android. За да чуете нейния глас, е необходимо единствено да свалите последната версия на ОББ Мобайл и просто да попитате Кейт с глас как е.

Кейт е тук за всички (стига да сте индивидуален клиент на ОББ, ползващ ОББ Мобайл с версия по-висока от 4.10), но е персонализирана точно за Вас. Щедро, а?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024