Коя е Клара Добрев и защо опозицията в Унгария не я излъчи за основен опонент на Виктор Орбан Снимка: © Kanal 3 TV

Родената в София Клара Добрев загуби първичните избори на унгарската опозиция, които определиха кой ще се изправи срещу премиера Виктор Орбан на парламентарния вот през 2022 г.

49-годишната членка на Демократичната коалиция имаше амбициите да либерализира страната, побеждавайки „постоянния носител на проблеми“, както тя нарича Орбан, но опозицията на „Фидес“ реши друго – срещу премиера да се изправи консерваторът Петер Марки-Зай, който е кмет на малък град от 2018 г. насам.

Цели 6 партии от опозицията се обединиха, за да излъчат един-единствен кандидат, който да спре управляващия през последното десетилетие министър-председател. Орбан е политик, който отстоява ценностите на християнското семейство и е срещу LGBTQ-общността. „Репортери без граници“ го включиха в списъка с „врагове на медиите“, след като разчисти свободната и независима преса, радио и телевизия в Унгария.

Добрев е проевропейски настроен политик и вицепрезидент на Европейския парламент. Владее 4 езика, включително български, говори убедително и има много привърженици в страната. Каузата ѝ беше да обедини дълбоко разделеното общество и да възроди демокрацията чрез свободни медии и борба с корупцията. Тя спечели първия кръг на първичните избори на опозицията с 34% подкрепа през септември и не много хора очакваха Марки-Зай да я изпревари.

Основното предимство на отявления католик и баща на 7 деца Марки-Зай е, че се провъзгласява за нова фигура и символ на промяната. Водеше кампания срещу Добрев, твърдейки, че единствено той е способен да обедини лявото, центъра и дори най-крайната периферия от гласоподавателите на „Фидес“. Някои виждат по-голяма близост на Марки-Зай до партията на Орбан, отколкото до опозицията.

Според анализатори Добрев е загубила заради стари семейни връзки с комунизма в Унгария и заради това, че е съпруга на противоречивия бивш премиер Ференц Гюршани. В момента той е председател на ляво-либералната Демократична коалиция, от която е част и Клара Добрев.

Гюршани – бизнесмен, натрупал милиони по време на годините след падането на комунизма, влезе в политиката в началото на века. Той попадна под светлината на прожекторите по време на реч от 2006, в която призна, че е лъгал по време на предизборната кампания и не е разкрил реалното, тежко състояние на унгарската икономика пред гласоподавателите. Това доведе до масови протести, на които полицията използва гумени патрони и сълзотворен газ.

Правителството на Гюршани беше разклатено и от финансовата криза през 2008, която доведе до това служебен кабинет да поеме властта и да подготви страната за управлението на Орбан от 2010 г.

В Унгария за Гюршани се говори като за политика, който „прецака“ държавата – имидж, подхранван допълнително от пропагандата на „Фидес“. Със сигурност етикетът „съпругата на Гюршани“ е изиграл лоша шега на Добрев, посочват анализатори, цитирани от BRIN.

„Винаги съм се интересувала от политика, но никога не съм излизала на „фронтовата ѝ линия“, казва самата тя.

Добрев е родена в София през 1972 г. Майка ѝ е унгарката Пирошка Апро - дъщеря на Антал Апро, комунист, който е бил министър на индустрията на Унгария през 50-те и 60-те години на миналия век. Бащата на Клара Добрев е българин – Петър Добрев. Майка ѝ също е била свързана с комунистическата партия като зам.-министър на търговията преди прехода към демокрация.

Клара Добрев официално се разграничава от дядо си, но няма как да го направи от съпруга си. „Тя беше много дискретна първа дама, когато Гюршани бе премиер“, казва анонимен унгарски журналист пред BRIN.

„Гласоподавателите се интересуват от своето бъдеще, от сигурността и благосъстоянието си, а не от това какво е направило семейството ми преди дълги години“, настоява Добрев. „Последните проучвания показваха, че аз съм най-подходящият кандидат, който да победи Орбан“.

Политологът Юлия Лакатош от Центъра за справедлив политически анализ обаче казва, че Клара Добрев щеше да е „лесна мишена“ за „Фидес“. „Тя опитва да омаловажи тези факти за миналото, но то може да бъде лесна плячка за Орбан по време на кампанията. Тя е идеалният кандидат за него. Правителството му щеше да постави съпруга ѝ в центъра на събитията и да заяви, че именно той ще дърпа конците“, казва Лакатош.

Според социолога Тибор Завеш не е било важно кой ще спечели първичните избори на опозицията. „В момента тя върви с равна подкрепа спрямо „Фидес“, но трябва да се мобилизира по-добре“.

„Това, което ще промени играта, е обединението на опозиционните или. Правителството на „Фидес“ няма да бъде победено от един кандидат, а от всички“, признава Клара Добрев.

Тя е икономист, завършил Университета в Будапеща. Има и диплома по право от Университета Eötvös Loránd, в който сега преподава. Работила е като маркетинг асистент в MODI XEROX в Бангалор, Индия, преди да влезе в политиката. Председател е на унгарското представителство на ООН-Жени.

На политическия фронт Добрев е заемала няколко позиции в правителството, включително шеф на кабинета на премиера Петер Медеши (2002-2004). През 2019 пое лидерството на Демократичната коалиция за евроизборите и партията получи рекорден резултат от 16,05%. Тя стана член на Европейския парламент, а през юли 2019 беше избрана за вицепрезидент.

По време на кампанията за първичните избори в Унгария Добрев припомни думи на Орбан от 2015, че „унгарската политика не е за жени“. „Все още намирам за странен факта, че процентът жени политици у нас е по-нисък от средния не само в ЕС, но и в цяла Европа, като се добавят държави като Албания и Македония. След 10 години управление на „Фидес“ е време най-накрая да имаме жена премиер“, казваше тя.

Това обаче няма да се случи скоро – поне не и през 2022 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024