Коя е Росица Велкова: първата жена - министър на финансите от 27 г. насам

За първи път от Христина Вучева (1994-1995 г.) насам Министерството на финансите ще се оглавява от жена - това е Росица Велкова, новият служебен финансов министър в кабинета на Гълъб Донев.

На 2 август Асен Василев ще предаде управлението на своята заместничка.

Но очевидно назначението ѝ за титулярен ръководител на МФ не е било съгласувано с отиващия си кабинет. Това може да се види и по факта, че Кирил Петков реши да уволни Велкова и още един от зам.-министрите на Василев часове след като стана ясно, че тя влиза в служебното правителство на Радев.

Родената през 1972 г. Росица Велкова има почти 30-годишен професионален опит в Министерството на финансите. Дълги години тя е била началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет.

Преди това е била зам.-председател на ДА "Осигурителен надзор".

През 2017 г. Велкова става зам.-министър на финансите, докато ведомството се оглавява от Владислав Горанов - по това време тя застава на позицията, освободена от Кирил Ананиев, който трябваше спешно да оглави Министерството на здравеопазването.

Тя остава на поста си дори след предсрочното освобождаване на Горанов с решение на Бойко Борисов, като довърши мандата си при завръщането на Кирил Ананиев като титуляр на МФ.

Преди да стане зам.-министър на финансите при Асен Василев, тя е ръководила дирекция "Държавни разходи".

През есента на 2021 г. Росица Велкова беше назначена изненадващо за член на съвета на директорите на НДК от служебния министър на културата Велислав Минеков - тя запази тази позиция до февруари 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024