Снимка: © Getty Images

Възможно ли е едно отложено дипломатическо посещение да предизвика най-високата степен на напрежение между Китай и САЩ за последните няколко години?

Очевидно - да, особено когато една от необявените спирки от визитата е Тайван.

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси - третата най-важна политическа фигура в Съединените щати - започна важна обиколка в няколко държави от Азия.

Официалните ѝ домакини са държави като Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Източници, близки до Пелоси, обаче твърдят, че тя има намерения да стигне и до Тайпе, столицата на Тайван.

Според Financial Times - 82-годишната Пелоси е планирала среща с президента на Тайван Цай Инуън за сряда. Медията твърди, че Джо Байдън е изпратил няколко висши членове на администрацията си, включително съветника си по националната сигурност Джейк Съливан, за да обяснят на Пелоси какъв риск поема, но тя е продължила да настоява на пътуването.

Островната държава не е призната за независима от Китай, а властите в Пекин я възприемат като своя провинция. Само преди няколко дни Си Дзинпин проведе телефонен разговор с Джо Байдън, по време на който китайският президент е поискал САЩ да не се меси в спора им с Тайван и е заплашил, че "който си играе с огъня, ще изгори в него".

Евентуалното посещение на Нанси Пелоси в Тайпе се тълкува от Пекин като враждебен ход, макар че американската страна се разграничава от внушенията на Китай.

И все пак - визитата би била доста важна. За първи път от 25 години Тайван ще посрещне американски политик на толкова високо ниво.

Администрацията на Джо Байдън е опитала да увери китайските власти, че няма причина за напрежение и че американската политика спрямо претенциите на Китай към Тайван не се е променила.

Вашингтон поддържа неформални отношения с властите на острова за сметка на официалните си дипломатически връзки с Пекин, но по силата на федерален закон правителството е длъжно да осигурява оръжия на 23-милионната държава, за да може да гарантира самостоятелно отбраната си.

В началото на 2022 г. опасенията от евентуален военен конфликт между Пекин и Тайпе нараснаха значително, докато светът наблюдаваше хода на руската инвазия в Украйна.

Нанси Пелоси възнамеряваше да посети островната държава още през април 2022 г., но тогава азиатското ѝ "турне" беше отложено заради заболяване от Covid-19.

В делегацията, която тя води, присъстват председатели и членове на няколко водещи комисии в Камарата на представителите на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение