"Който си играе с огъня, ще изгори": Китай и САЩ са в конфликт заради плана на Нанси Пелоси да посети Тайван Снимка: © Getty Images

Възможно ли е едно отложено дипломатическо посещение да предизвика най-високата степен на напрежение между Китай и САЩ за последните няколко години?

Очевидно - да, особено когато една от необявените спирки от визитата е Тайван.

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси - третата най-важна политическа фигура в Съединените щати - започна важна обиколка в няколко държави от Азия.

Официалните ѝ домакини са държави като Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Източници, близки до Пелоси, обаче твърдят, че тя има намерения да стигне и до Тайпе, столицата на Тайван.

Според Financial Times - 82-годишната Пелоси е планирала среща с президента на Тайван Цай Инуън за сряда. Медията твърди, че Джо Байдън е изпратил няколко висши членове на администрацията си, включително съветника си по националната сигурност Джейк Съливан, за да обяснят на Пелоси какъв риск поема, но тя е продължила да настоява на пътуването.

Островната държава не е призната за независима от Китай, а властите в Пекин я възприемат като своя провинция. Само преди няколко дни Си Дзинпин проведе телефонен разговор с Джо Байдън, по време на който китайският президент е поискал САЩ да не се меси в спора им с Тайван и е заплашил, че "който си играе с огъня, ще изгори в него".

Евентуалното посещение на Нанси Пелоси в Тайпе се тълкува от Пекин като враждебен ход, макар че американската страна се разграничава от внушенията на Китай.

И все пак - визитата би била доста важна. За първи път от 25 години Тайван ще посрещне американски политик на толкова високо ниво.

Администрацията на Джо Байдън е опитала да увери китайските власти, че няма причина за напрежение и че американската политика спрямо претенциите на Китай към Тайван не се е променила.

Вашингтон поддържа неформални отношения с властите на острова за сметка на официалните си дипломатически връзки с Пекин, но по силата на федерален закон правителството е длъжно да осигурява оръжия на 23-милионната държава, за да може да гарантира самостоятелно отбраната си.

В началото на 2022 г. опасенията от евентуален военен конфликт между Пекин и Тайпе нараснаха значително, докато светът наблюдаваше хода на руската инвазия в Украйна.

Нанси Пелоси възнамеряваше да посети островната държава още през април 2022 г., но тогава азиатското ѝ "турне" беше отложено заради заболяване от Covid-19.

В делегацията, която тя води, присъстват председатели и членове на няколко водещи комисии в Камарата на представителите на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024