КПКОНПИ проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси

Бившият директор на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов, който беше уличен в опит да подкупи настоящия ръководител на БАБХ Христо Даскалов в скандала с ГКПП "Капитан Андреево", е проверяван по сигнал за конфликт на интереси.

Това съобщава бившият депутат от ДБ Ивайло Мирчев, който сам е подал сигнала до КПКОНПИ.

Проверката срещу Моллов се води заради действия в качеството му на ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ).

Според сигнала на Мирчев - в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура за обществена поръчка, изпраща покана за пряко договаряне към фирма “Люпеан” ЕООД за 165 000 лв. без ДДС.

"В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче “Люпеан” ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам “Люпеан” ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ", казва Мирчев.

Той посочва, че едноличен собственик на фирмата е Любен Йочков, който е съдружник със сина и съпругата на Пламен Моллов - Неделчо и Петя - в други две търговски дружества.

Моллов влезе в общественото внимание през май 2022 г., когато изненадващо се оказа сред съучредителите на новата партия на Стефан Янев "Български възход".

Малко след това обаче изтекоха записи, потвърдени и от директора на БАБХ Христо Даскалов, в които Моллов ходатайства от името на частната фирма "Евролаб 2011" да не прекратяват договора ѝ за фитосанитарен контрол на "Капитан Андреево".

На записите се чува как Моллов се опитва да връчи "документи" на Даскалов, който дава да се разбере, че в тях всъщност се съдържат пари за подкуп и ги отхвърля. Директорът на БАБХ вече е подал и сигнал срещу него в прокуратурата - информация за хода на проверката оттам няма.

Междувременно дори Стефан Янев реши да се дистанцира от Моллов, като заяви, че той няма да бъде част от партийната структура, докато не "изчисти името си".

Пламен Моллов отрича да е опитвал да корумпира Даскалов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024