Снимка: © Facebook.com/Тома Белев

Зам.-министърът на околната среда Тома Белев („Зелено движение“, част от ДБ) отговори на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която образува производство за конфликт на интереси срещу него. Той нарече "неуместни внушения" действията на комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Поводът, според официалното съобщение от сайта на КПКОНПИ, е постъпил сигнал, според който Белев е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. „Съобразно законовите си правомощия, Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия“, пишат още от КПКОНПИ.

Белев отвърна в профила си във Facebook, че е напуснал Управителния съвет, ще и напусне организацията като член. Той посочва, че срокът за отстраняване на несъвместимостта е до 4 март, което означава, че разполага с още 2 седмици.

„От създаването си през 2003 г. до момента Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително Оперативната програма "Околна среда", поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни“, написа Тома Белев.

„Що се отнася до условия за несъвместимост на заеманата от мен длъжност, трябва да посоча, че встъпвам в длъжност на 4.01.2022 г. и съгласно ЗКПКОНПИ и Закона за администрацията имам срок за декларация на условията от 1 месец и срок за отстраняване на несъвместимостта от един месец, които изтичат на 4.03.2022 г.“, добави зам.-министърът от ведомството на Борислав Сандов.

Асоциацията на парковете в България е провела общо събрание на 16 януари 2022 г. и е избрала нов Управителен съвет, в който Белев не участва, съобщи още той.

В същото време – независимо че не се изисква от закона, зам.-министърът е подал и заявление за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства той е декларирал пред Министерски съвет на 23 януари 2022 г.

„Що се отнася до съобщението как КПКОНПИ образува на базата на сигнал производство по конфликт на интереси, трябва да отбележа, че това ще е третото производство срещу мен за последните 12 години и ще окажа пълно съдействие на органа, като се надявам, че то ще завърши по същия начин както предишните два пъти“, казва Белев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем