КПКОНПИ проверява Тома Белев, зам.-министърът бързо опроверга Цацаров Снимка: © Facebook.com/Тома Белев

Зам.-министърът на околната среда Тома Белев („Зелено движение“, част от ДБ) отговори на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която образува производство за конфликт на интереси срещу него. Той нарече "неуместни внушения" действията на комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Поводът, според официалното съобщение от сайта на КПКОНПИ, е постъпил сигнал, според който Белев е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. „Съобразно законовите си правомощия, Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия“, пишат още от КПКОНПИ.

Белев отвърна в профила си във Facebook, че е напуснал Управителния съвет, ще и напусне организацията като член. Той посочва, че срокът за отстраняване на несъвместимостта е до 4 март, което означава, че разполага с още 2 седмици.

„От създаването си през 2003 г. до момента Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително Оперативната програма "Околна среда", поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни“, написа Тома Белев.

„Що се отнася до условия за несъвместимост на заеманата от мен длъжност, трябва да посоча, че встъпвам в длъжност на 4.01.2022 г. и съгласно ЗКПКОНПИ и Закона за администрацията имам срок за декларация на условията от 1 месец и срок за отстраняване на несъвместимостта от един месец, които изтичат на 4.03.2022 г.“, добави зам.-министърът от ведомството на Борислав Сандов.

Асоциацията на парковете в България е провела общо събрание на 16 януари 2022 г. и е избрала нов Управителен съвет, в който Белев не участва, съобщи още той.

В същото време – независимо че не се изисква от закона, зам.-министърът е подал и заявление за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства той е декларирал пред Министерски съвет на 23 януари 2022 г.

„Що се отнася до съобщението как КПКОНПИ образува на базата на сигнал производство по конфликт на интереси, трябва да отбележа, че това ще е третото производство срещу мен за последните 12 години и ще окажа пълно съдействие на органа, като се надявам, че то ще завърши по същия начин както предишните два пъти“, казва Белев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024