Снимка: © Булевард България

Служебното ръководство на Министерството на икономиката (МИИ) е сезирало КПКОНПИ срещу бивш началник на кабинета на Корнелия Нинова заради съмнителни договори за адвокатски услуги, сключвани в последните два месеца на предходния мандат.

От МИИ твърдят, че договорите са на обща стойност над 400 000 лв. и са сключвани от държавни дъщерни предприятия от системата на министерството в периода юни - август 2022 г., в края на мандата на Нинова.

"От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен", се казва в информацията.

Други три дружества са подписали договори за абонамент към същата адвокатска кантора, казват още от министерството. При тях общата сума е изчислена на 20 000 лв. на месец, или 240 000 лв. на година.

"Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства", се казва в информацията.

Сигналът до КПКОНПИ всъщност е насочен срещу конкретен човек - началника на кабинета на Корнелия Нинова, но не на администрацията ѝ в министерството, а на тази в Министерски съвет, където тя беше вицепремиер - заради данни за преки роднински връзки с един от съдружниците в адвокатската кантора. От МИИ не посочват поименно нито кантората, нито длъжностното лице.

Информацията от министерството идва седмици след като бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов (уволнен от Корнелия Нинова) призова за проверка на адвокатските услуги от периода на старото управление. Именно Михайлов прави връзка между Ели Спасова-Пенева - началник на кабинета на Корнелия Нинова в Министерски съвет (като вицепремиер) и адвокат Петър Спасов, за когото той коментира, че "се твърди", че е неин син.

"Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове", се казва в информацията на Министерството на икономиката.

Всъщност Михайлов е един от хората, срещу които Нинова обяви, че ще заведе дело след избухването на публичния конфликт - самият той също съди председателя на БСП.

КПКОНПИ ще трябва да провери "налице ли е конфликт на интереси, дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата".

До момента председателят на БСП не е коментирала новите обвинения от страна на служебното ръководство на МИИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двата руски газопровода "Северен поток" аварираха едновременно

Дания ограничи движението на корабите заради изтичане на газ край остров Борнхолм

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол