Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) е сезирала прокуратурата заради поръчките на Министерството на здравеопазването за доставка на щадящи Covid-тестове за учениците. 

Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е решила, че са налице данни за извършени корупционни престъпления при четири търга за антигенни тестове за нуждите на училищната система при управлението на служебния министър Стойчо Кацаров. 

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", се казва в информацията на КПКОНПИ. 

Комисията се сезира по случая, след като бившият заместник на Кацаров - д-р Димитър Петров - обяви пред медиите, че има съмнения за закупуване на тестовете на неизгодни цени. Той твърдеше и че са правени промени по договорите, които са принудили някои доставчици да се откажат

Кацаров отхвърли обвиненията, като се похвали, че постигнал "тройно по-ниски цени" от предварително заложените сметки в бюджета. Той защитаваше направените промени по договорите с това, че така са въведени неустойки за неизпълнението им, които са липсвали в първоначалните условия на доставките. 

Проблемите с доставките на комплектите за изследване на учениците възникна още в началото на ноември, когато от Министерството на здравеопазването се оплакаха, че един от доставчиците "избягал" от ангажимента си. Несигурността в доставките отложи връщането на по-големите ученици в класните стаи с цял месец.

Служебният образователен министър Николай Денков също многократно критикуваше организацията на доставките от МЗ и в крайна сметка се направи компромис с намаляване на изследването на децата от 2 пъти седмично на веднъж седмично, за да има достатъчно тестове за всички желаещи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне