КПКОНПИ видя корупционни престъпления в МЗ на Стойчо Кацаров

Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) е сезирала прокуратурата заради поръчките на Министерството на здравеопазването за доставка на щадящи Covid-тестове за учениците.

Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е решила, че са налице данни за извършени корупционни престъпления при четири търга за антигенни тестове за нуждите на училищната система при управлението на служебния министър Стойчо Кацаров.

"Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването", се казва в информацията на КПКОНПИ.

Комисията се сезира по случая, след като бившият заместник на Кацаров - д-р Димитър Петров - обяви пред медиите, че има съмнения за закупуване на тестовете на неизгодни цени. Той твърдеше и че са правени промени по договорите, които са принудили някои доставчици да се откажат.

Кацаров отхвърли обвиненията, като се похвали, че постигнал "тройно по-ниски цени" от предварително заложените сметки в бюджета. Той защитаваше направените промени по договорите с това, че така са въведени неустойки за неизпълнението им, които са липсвали в първоначалните условия на доставките.

Проблемите с доставките на комплектите за изследване на учениците възникна още в началото на ноември, когато от Министерството на здравеопазването се оплакаха, че един от доставчиците "избягал" от ангажимента си. Несигурността в доставките отложи връщането на по-големите ученици в класните стаи с цял месец.

Служебният образователен министър Николай Денков също многократно критикуваше организацията на доставките от МЗ и в крайна сметка се направи компромис с намаляване на изследването на децата от 2 пъти седмично на веднъж седмично, за да има достатъчно тестове за всички желаещи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024