КПКОНПИ започна проверка срещу Кацаров за Covid-тестовете за ученици

Комисията за борба с корупцията КПКОНПИ ще направи проверка по твърденията на бившия зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров, че тестовете, доставени за училищата в страната, са купувани от МЗ на неизгодни цени.

Петров, който беше освободен от МЗ на 17 ноември, атакува преди ден Кацаров заради забавените доставки на щадящи тестове. Той обяви пред Нова ТВ, че "с тестовете се занимава министърът лично и неговия началник кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации", а в крайна сметка са правени промени по договорите, които са отказали доставчици.

Пред bTV Стойчо Кацаров не коментира твърденията на Петров за това как е протекла процедурата и кои са били отговорните лица по поръчката, но отрече обвинението му за неизгодни цени.

"Правителството с постановление ни възложи да закупим 1,5 млн. теста. С тези средства закупихме три пъти повече. Цената е близка до тази, на която се купуват по-евтините назални тестове за възрастните. Постигнахме изключително ниски цени. Имаше забавяне на доставките, но ние сме постигнали три пъти по-ниски цени. При първата поръчка нямаше предвидена неустойка в договорите, защото бързахме. Имаше фирми, които не доставиха тестовете в срока, който искахме. За да избегнем това при втората покана, предвидихме по договора да се включи неустойка - процент за всеки ден закъснение. Това разколеба част от фирмите, които иначе участват в поръчката", каза още Кацаров.

Той не коментира какви са причините за внезапното отстраняване на Димитър Петров, който работеше с него и в двата служебни кабинета.

"Не аз уволнявам заместник-министрите. Те се назначават от премиера. Доколкото знам, уволнението е свързано с... сгазил е лука някъде, затова са го уволнили. Подробности не знам. Премиерът взима решенията. Не искам и да знам", каза Кацаров.

От КПКОНПИ обявиха, че ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник - министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата.

Проблемите с доставките на комплектите за изследване на учениците възникна още в началото на ноември, когато от Министерството на здравеопазването се оплакаха, че един от доставчиците "избягал" от ангажимента си. Несигурността в доставките отложи връщането на по-големите ученици в класните стаи с цял месец. Служебният образователен министър Николай Денков също многократно критикуваше организацията на доставките от МЗ и в крайна сметка се направи компромис с намаляване на изследването на децата от 2 пъти седмично на веднъж седмично, за да има достатъчно тестове за всички желаещи.

Кацаров отхвърли и обвиненията, че налага решението за сливане на Детската болница с "Лозенец", за да пласира свои кадри в управлението на новата структура.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите абсолютно неоправдано", каза той.

Кацаров призова следващото правителство да "продължи промяната по начина, който започнахме" с "Лозенец".

На въпроса дали е канен да остане в бъдещия кабинет и дали ще остане в политиката, Кацаров отговори отрицателно.

"Заех се да свърша конкретна работа и си тръгвам удовлетворен, защото смятам, че направих най-доброто възможно, което можеше да се направи в тази ситуация. Няма грешка, която да отчета. Няма такава груба грешка. Със сигурност може да се намерят много дефекти. На теория има по-добри възможности, но в ситуацията, в която се намирах с това политическо противопоставяне и с тези опити на гърба на болните и МЗ да се спечелят политически дивиденти, това беше най-доброто, което можеше да се направи", беше коментарът му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024