Активи за над 10,8 млн. лв., принадлежащи на финансиста Стоян Александров, са поставени под възбрана по искане на Комисията за противодействие на корупцията, оглавявана от Сотир Цацаров. 

Причината: обвинението от 2018 г., което Софийската градска прокуратура повдигна на бившия финансов министър за нелицензирано раздаване на кредити с високи лихви. 

Според повдигнатите от прокуратурата обвинения, за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Александров, като физическо лице, без необходимите разрешителни за това, е предоставял кредити и заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18%, в българска и чуждестранна валута, на общо 61 физически и юридически лица. Общият размер за кредитите и заемите е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро. Отделно от това, в периода 27.09.2002 – 11.03.2009 г., и като управител на еднолични дружества с ограничена отговорност, Стоян Александров е извършвал банкова дейност, без да има необходимия за целта лиценз по смисъла на Закона за банките и Закона за кредитните институции, както и без да е вписан в регистъра на БНБ. Предоставените кредити са общо 13, в размер на 906 400 лв. и 9 955 579, 88 евро, съобщават от КПКОНПИ.

Проверката срещу Александров беше започната още през 2016 г., а обвинението се забави с 2 години. Едва на 20 май 2020 г. комисията е приела решение за внасяне на искова молба срещу него. 

Комисията претендира отнемане на имоти, както следва: 5 офиса в гр. Плевен, 2 склада в гр. Плевен, апартамент в гр. Сандански, игрална зала с коктейл-бар в гр. София, два магазина в гр. София, масивна двуетажна сграда в гр. София, масивна сграда от етаж и половина в гр. София, жилище в гр. София, ведно с гараж, складово и таванско помещение към него. Претендира се и отнемане на лек автомобил Ауди  А8, както и на дружествени дялове и парични средства сметки в различни банки.

Стоян Александров е бивш общински съветник в СОС, бивш кандидат за кмет на София от БСП, бивш финансов министър в кабинета "Беров". До 2013 г. той беше председател на Надзорния съвет на "Д Банк". 

КПКОНПИ съобщава още за внесена искова молба срещу семейството на Иво Прокопиев на обща стойност над 451 000 лв. заради "установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 15 август 2008 - 15 август 2018 г. Комисията на Цацаров изрично посочва, че "не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", чийто съсобственик е Прокопиев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2