Кръгът на Виктор Орбан се оказа замесен в сделката за Euronews Снимка: © Getty Images

Продажбата на Euronews през 2022 г. се оказва финансирана с пари от фондове, близки до унгарския премиер Виктор Орбан.

Това се показва в журналистическо разследване на френския Le Monde, унгарския сайт Direkt36 и португалския седмичник Expresso.

Direkt36 са успели да придобият вътрешни документи от Унгарския суверенен фонд Széchenyi Funds, според които държавната институция е инвестирала 45 милиона евро в схемата за придобиване на контрола върху телевизията.

Още поне 12,5 млн. евро са събрани от комуникационна компания, която принадлежи на приближен на Орбан, пише Le Monde.

Това е най-малко 1/3 от общата сума на придобиването на Euronews през 2022 г., като останалите средства са събрани през издаването на конвертируеми облигации от формалния купувач - португалски инвестиционен фонд на име Alpac.

  • В България съдържанието на Euronews се разпространява през бившата ТВ "Европа". До края на 2022 г. изпълнителен директор на дружеството беше Георги Харизанов. Смяната беше обявена малко след предходните парламентарни избори през април 2023.
  • Няколко месеца по-късно главният редактор на Евронюз България Марина Стоименова се оттегли от поста, а около 10 други журналисти напуснаха през есента на 2023.

Alpac придобива Euronews от по-ранния собственик, египетския милиардер Нагиб Сауирис. Въпреки питанията на синдикатите в медията - мениджмънтът отказва да разкрие официално кой е участвал в набирането на средствата, с които сделката е завършена.

До момента унгарското правителство не е съобщавало публично, че е вложило толкова сериозна сума пари в придобиването на медия, която е на хронична загуба в последните години.

Един от изтеклите документи от Széchenyi Funds с гриф "Строго конфиденциално" изрично посочва, че една от целите на покупката на Euronews ще бъде да "смекчи левите пристрастия в журналистиката", съобщава Le Monde.

Собствените експерти на суверенния фонд на Унгария оценяват сделката като "високо рискова" заради финансовите резултати на медията. Общият размер на средствата, които той управлява, е малко над 200 млн. евро.

Източник на разследващия сайт Direkt36 коментира, че подобна инвестиция не може да се направи без нареждане "отгоре".

Вторият източник на финансиране (12,5 млн. евро) с унгарска връзка е New Land Media на Гюла Баласи, пишат авторите на разследването. Баласи е потвърдил информацията пред Direct36 и е казал, че се радва, че вложението му е "полезно и печелившо". Бизнесменът е получател на "лъвския пай" от обществените поръчки за комуникация, като се смята за автор на провокативните билбордове срещу ЕС в Будапеща.

Вестникът напомня, че Виктор Орбан превърна голяма част от унгарските медии в пропагандни издания с проруски уклон.

Главният изпълнителен директор на Alpac e Педро Варгас Давид.

Неговият баща Марио Давид е бивш евродепутат от Португалия и е бивш съветник на Орбан.

През декември 2021 г. когато сделката е обявена за първи път, ръководството на Alpac твърди пред списанието Expresso, че тя не се финансира с унгарски средства. По същото време Орбан заявява, че познава добре бащата на Давид, но "нищо повече".

През 2023 г. контролът върху Euronews е прехвърлен през серия от кухи фирми към дъщерно дружество на Alpac, регистрирано в Дубай.

Според изтеклите документи - в началото на 2023 г. унгарците са направили опит да си върнат инвестицията, но не е ясно дали това е завършило с успех. Унгарският суверенен фонд отказва да разкрие тази информация, като се позовава на изисквания за конфиденциалност.

Журналистите цитират свои колеги от Euronews, които твърдят, че засега няма промяна в редакционната политика по отношение на европейските въпроси, но някои се оплакват от намеса при отразяване на проблеми в Мароко, Саудитска Арабия, Катар и Азербайджан - всички те финансират Euronews през различни партньорства.

До 2024 г. Euronews се финансираше основно със субсидия от бюджета на ЕС. Европейската комисия съобщава пред Le Monde, че споразумението с компанията изтича през юли 2024 и повече няма да бъде удължавано. Вместо това ще се открие нов конкурс за финансиране, в който Euronews може да се яви, ако отговаря на критериите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024