Крахът на Коутиньо: От рекордна покупка на "Барселона" до играч на 14-ия в Англия Снимка: © Getty Images

Вашко да Гама > Интер Милан > Ливърпул > Барселона > Астън Вила. Звучи като прекрасна кариера на 35-годишен футболист, която идва към своя край. Филипе Коутиньо обаче е само на 29 и би трябвало да се намира в зенита на силите си. Вместо това рекордната покупка на "Барселона" вече залязва.

"Всички фенове на "Барселона" по света са развълнувани от запознанството си с Коутиньо. Опитахме се да подпишем с него миналото лято, не беше лесно, и други отбори бяха заинтересувани, но важното е, че искаше да дойде и положи големи усилия да го направи."

"Един от най-добрите футболисти в света се присъединява към клуба ни и сме много щастливи."

Това бяха думите на президента на "Барселона" Джосеп Мария Бартомеу, когато каталунците представяха своята рекордна покупка на Ноу Камп през януари, 2018 година. Представянето на бразилеца обаче не остаря добре.

ПСЖ точно бяха закупи Неймар за 222 милиона евро и испанският футболен гигант разполагаше с пари да го замени с всеки играч по света. Избраха Коутиньо и не се отказаха дори когато "Ливърпул" пожела 120 милиона евро, придружени от други 40 милиона в бонуси.

Какво получиха за всички тези пари? 106 мача с невзрачните за клуба 25 гола и 14 асистенции. Да, Коутиньо имаше относителен принос по пътя към пет трофея, вкара във финал на Копа дел Рей и в една победа над Реал Мадрид от първенството...

Но трансферът се оказа катастрофален както за отбора, така и за футболиста.

Най-голямата покупка на "Барселона" в 122-годишната им история олицетворява най-лошото управление на клуба през целия този период и се свързва с две от най-болезнените вечери в каталунската памет.

Коутиньо премина през сравнения с Неймар, Иниеста и Меси, но в нито един момент не се превърна в решаващия фактор или дори някой от важните футболисти в отбора. Само 12 месеца след това представяне от Барселона вече се опитваха да се отърват от него. Доброто му отношение с феновете бързо също се влоши сериозно, а в рамките на целия си четиригодишен престой Коутиньо загуби всякаква подкрепа в клуба.

Притеснителните знаци се появиха още преди трансфера

През лятото на 2017 година Коутиньо се оплака от мистериозна контузия в гърба, която го извади от състава на Ливърпул. През януари бразилецът бе подписал нов договор с мърсисайдци, според който се очакваше да остане част от тях поне до 2022.

Интересът от "Барселона" обаче не беше тайна. Донякъде иронично е кой бе футболиста на испанците, който препоръчваше привличането му - Шави, настоящият треньор на отбора, който го отпрати към "Астън Вила".

"Коутиньо е играч, който винаги съм считал за специален. Не са много хората, които могат да подобрят "Барселона", но, ако питате мен, той е един от тях. В тази форма, смятам, че е така. Технически е много добър. Ще пасне на философията на отбора."

Към онзи момент Юрген Клоп бе наставник на "Ливърпул" от година и бе наясно, че Коутиньо е най-добрият играч, с който разполага. Имаше 163 мача за клуба и бе вкарал 34 гола, като бе основната креативна сила в 11-орката от Анфийлд.

Крахът на Коутиньо: От рекордна покупка на "Барселона" до играч на 14-ия в Англия

Въпреки че бе звездата, бразилецът не бе човекът, при който съотборниците му ще отидат, ако имат нужда от съвет или помощ. Последният му близък приятел, Лукас Лейва, бе напуснал по посока "Лацио" през юли и "Барселона" се опитаха да използват това. Каталунците не очакваха напускането на Неймар и това ги накара да бързат дори повече с привличането на заместник.

Травмата в гърба извади Коутиньо от първия мач за сезона. Когато сканът на "контузията" не откри никакви проблеми, представители на клуба се срещнаха с тези на играча. Клоп изгуби доверие в него и бе готов да го продаде още лятото, но "Ливърпул" щеше да изглежда слаб, ако се пречупи в последните моменти от трансферния прозорец.

Коутиньо остана до януари и вкара 12 гола в 20 мача и оформи силна атакуваща четворка с Фирмино, Салах и Мане, но треньорът отбягваше всеки въпрос за нападателния си екип, защото знаеше, че един от членовете му няма да остане дълго част от състава.

Продадоха го за астрономична цена, след като го бяха закупили само за 8.5 милиона паунда.

При първото си влизане в игра за испанците халфът плеймейкърът умело, впечатли с технични докосвания и финтове. Една от местните медии написа "Коутиньо танцуваше самба на първата си вечер тук."

Нямаше основания адаптацията му към новия клуб да е трудна. В "Барселона" той беше посрещнат от добрия си приятел от "Ливърпул" Луис Суарес, а негов съсед бе и самият Меси. Тримата често пътуваха заедно за тренировки.

Докато бе лишен от право да играе в Шампионската лига поради участието си през сезона с предишния си отбор, той се включи активно към кампанията в Ла Лига, която стигна до трофей. Допринесе със седем гола и шест асистенции.

Тези цифри обаче не бяха показателни. Коутиньо така и не намери своята позиция в състава на каталунци.

Филипе Коутиньо - Барселона

При наличието на Меси, "Барселона" не се нуждаеше от друг плеймейкър, който да се придвижва свободно по терена. Трябваше им атакуващо крило или разиграващ халф - и двете се разминаваха с характеристиките на бразилеца. Сравненията с Иниеста се оказаха безпочвени и той така и не се намести в тактиката 4-3-3.

Най-добрите му моменти дойдоха, когато аржентинската звезда на клуба не се намираше на терена и той поемаше неговите функции. Когато обаче Меси играеше, Филипе често оставаше тих. От зимата на 2018 до пролетта на 2019 Лео вкара 22 гола и направи седем асистенции в 16 мача. През този период Коутиньо не успя да отбележи нито веднъж и допринесе само с един голов пас. Постепенно мястото му се премести на скамейката.

Макар техническите му качества да са безспорни, бразилецът не разполага с най-силния и борбен характер. От ключовата фигура в "Ливърпул" и националния на Бразилия, той се превърна в периферен играч, което не бе сред очакванията му. Тежък удар по самочувствието, от който не успя да се възстанови.

Започна и влошаване на отношения с феновете. В първия кръг от полуфиналите на Шампионски лига срещу Ливърпул през 2019 изигра слабо първо полувреме и бе сменен рано, а от трибуните и двете агитки го освиркваха. Въпреки победата с 3-0.

Барселона играчи - Филипе КоутиньоРеваншът на Анфийлд бе момент, в който Коутиньо можеше да обърне ситуацията в своя полза. Вниманието несъмнено щеше да падне върху него, а предвид първия резултат, очакванията бяха за рутинно осигуряване на място във финала.

Вместо това той стана изкупителната жертва в една от най-мрачните вечери в историята на клуба.

Коутиньо не бе единственият футболист на "Барселона", който остана стъписан от пресата, добрата организация и страстта на опонентите. Публиката на Анфийлд също не помагаше на гостите да се измъкнат от шока - мърсисайдци имат репутация на един от клубовете с най-шумните привърженици и това бе потвърдено.

Драматичното 0-4 и неочакваното отпадане не помогнаха на отношенията на бразилеца с испанските фенове, които търсиха на кого да отдадат поражението. Той бе сред първите в списъка.

"Когато Коутиньо се присъедини, в нападение имахме Суарес, който рядко вършеше работа без топка, и Меси, който никога не го правеше," разказва пред The Athletic източник, близък до "Барселона". "Коутиньо също не беше сред най-трудолюбивите. Когато Барса бе с топката, атаките преминаваха основно през Меси. Така слабостите в играта на Коутиньо бяха лесно различими, а силните черти останаха в сянка."

Последва наем в Байерн Мюнхен, където той отново започна да впечатлява, но формата му бе на приливи и отливи. Един от най-запомнящите се моменти бе срещу клуба, който продължаваше да държи правата му - в Шампионска лига влезе като резерва и вкара два гола срещу "Барселона".

Дори и да се бе представил добре, тези попадения влошиха допълнително отношенията му с фен-базата на каталунците. При завръщането си знаеше, че президента Бартомеу се опитва да му намери купувач.

Играчът, който получава заплати в размер на 20 милиона евро на година и последно имаше силен сезон през 2016/17, не привлече никакъв интерес. Нито една оферта.

Кариерата му в "Барселона" до днешна дата съдържаше няколко проблясъка, които за момент даваха надежда, че сюжетът му в Испания може да претърпи обрат, но те винаги бяха последвани от серия разочарования.

Серия от треньори се смениха начело на каталунците, но настоящия, Шави, който пръв го препоръча на клуба, му даде най-малко шансове. Бе видно за всички, че раздялата е неизбежна.

Когато "Астън Вила" се съгласиха да изплащат голяма част от заплатата на Коутиньо, от "Барселона" посрещнаха това с отворени обятия. Предвид лошата им финансова ситуация и нуждата от реформа след напускането на Меси, всеки спестен цент е добре дошъл.

Междувременно 14-ия в класирането в Англия през лятото ще има шанс да си осигури за 33 милиона играч, който до скоро бе описван като "един от най-добрите в света". Това, че бившият съотборник на Фелипе, Стивън Джерард е начело на виненочервените, може само да помогне на бразилеца да си възвърне самочувствието и отново да се превърне в "Малкия магьосник", както го наричаха в Ливърпул.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024