Министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че е бил настанен в интензивно отделение в продължение на 12 дни, след като на 23 август даде положителна проба за коронавирус.

Той е бил хоспитализиран в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна с двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност, но от днес продължава лечението си в домашни условия, след като състоянието му се е подобрило.

„Искам да изразя своята огромна благодарност и възхищение от всичко, което лично видях, че лекарите правят за всеки един от пациентите в интензивното отделение. Изключителна компетентност, внимание, бърза и решителна рекция, човешко отношение към всеки болен, което е от голямо значение в този труден за пациентите момент“, написа Кралев в профила си във Facebook.

Той благодари на медиците, които „са до нас и се борят с чудовищните рискове от вируса в очи в очи". Добави, че благодарение на тях е преминал през тежката част на изпитанието, наречено Covid-19.

„Условията, при които тези герои работят, наистина са тежки. По време на работата си при болните в интензивното те прекарват минимум по 4 часа, навлечени с плътни защитни облекла, маски, очила и шлемове, които в неклиматизирани помещения правят дишането почти невъзможно. Има огромен риск за медиците, които са изложени от ежедневния контакт с коронавируса. В съседната стая до моята лежеше д-р Стоянка Ненкова, която е част от екипа на отделението, но се беше заразила от пациент преди няколко седмици“, разказа спортният министър.

Той призова хората да не подценяват „жестокостта на вируса“ и да не омаловажават труда на медиците, които са изолирани от близките си и са изложени на огромна опасност за живота си всеки ден. „Тези хора заслужават огромна благодарност и уважение от цялото общество“, добави Красен Кралев.

„Вирусът е жесток и от него се умира - който още вярва в конспирации, си е за негова сметка. Covid-19 може да направи тромби в белите дробове, може да предизвика вторична инфекция, усложнява диабета, хипертонията, всички сърдечно-съдови заболявания. Никой не е застрахован!“, написа спортният министър.

„Проблемът е, че засега няма как да се гарантира успешно лечение. Когато такова бъде открито, ще се приеме протокол и процедура за лечение, еднакви в целия свят. Дотогава има само една гаранция - просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме всички епидемични мерки“, призова той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете