Забрана за нагреваеми тютюневи изделия с аромат, различен от тютюневия, и още промени през 2024 г. Снимка: © Getty Images

Нагреваеми тютюневи изделия с ясно отличим аромат, различен от тютюневия, ще бъдат забранени за продажба в целия Европейски съюз, в България - от 1 януари 2024 г. Това гласят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от правителството в Народното събрание в понеделник. Когато предложенията бъдат гласувани от депутатите, които излизат във ваканция от 6 октомври до 8 ноември, след влизането им в сила, на пазара ще могат да се реализират само наличните количества в търговската мрежа в страната - до изчерпването им, но не-по-късно от края на годината.

Става дума за нагреваеми тютюневи изделия с „характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус“.

Традиционните цигари и нарязания тютюн за свиване с характерни вкусови и аромати са забранени в България от 2016 г., както и в целия ЕС. Това стана заради европейската директива от 2014 г. за тютюневите изделия. Досега нагреваемите изделия бяха извън тази забрана, но Европейската комисия взе решение в края на 2022 г. да бъдат включени поради нарастване на продажбите им в целия ЕС.

Държавите в ЕС трябва да адаптират законодателството си към новите правила и те да започнат да се прилагат от 23 октомври 2023 г., става ясно от мотивите към законопроекта. Ако това не се случи, Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу държавите, които не са се съобразили с изискванията.

Измененията в закона са минали през обществено обсъждане през юни. Очаква се да влязат за гласуване в пленарната зала след "предизборната ваканция", която депутатите си гласуваха заради местния вот, насрочен за 29 октомври и балотажите, които се очакват по места седмица по-късно в началото на ноември.

Целта на забраната е "намаляване привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия и повишаване информираността на потребителите относно нивото на риска, свързан с употребата на тези изделия". Освен това за нагреваемите тютюневи изделия, само ако те се класифицират в категория "за пушене", ще влязат в сила и изисквания, които важат за традиционните цигари - всяка опаковка да се поставя общо предупреждение и информационно съобщение за здравните рискове, до които води употребата им. В ЕС и в България обаче те се класифицират в категория "бездимни" и не се очаква промяна на предупрежденията.

От 1 януари 2024 г. Министреството на финансите предлага да се облагат и нов вид нагреваеми изделия, които обаче не съдържат тютюн, а растения, билки, плодове – както с никотин, така и без никотин. Те ще бъдат облагани с акциз, приравнен с акциза за нагреваемите тютюневи изделия. Това е записано в предложените за обсъждане данъчни закони, чието приемане предстои преди да се гласува държавният бюджет за новата година. В момента законопроектът е на етап "обществено обсъждане" и внасянето му в парламента предстои.

Ставката на акциза ще е същата като за нагреваемите тютюневи изделия - 331 лв. за килограм през 2024 г., 380 лв. за килограм от 2025 г. и 400 лв. за килограм през 2026 г. Стъпките за повишение на налога в годините за всички изделия - традиционните цигари, бездимните алтернативи, течностите за електронните цигари и други, бяха гласувани още миналата година.

Друго изискване, засягащо новите бездимни продукти без тютюн, е, че вече всяка опаковка ще бъде облепена с бандерол, както е за всички обложени с акциз продукти. Промяната ще е в сила от 30 юни 2024 г., ако законопроектът бъде приет. Производителите на нагреваеми изделия със съдържание различно от тютюн трябва в едномесечен срок от влизане в сила на акцизната ставка да подадат и заявление за издаване на лиценз за управление на данъчен склад.

Обикновените цигари се очаква да поскъпнат, защото през 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса при нива от 185 лв. до момента. Според специалисти новата ставка би повишила цените средно с около 30 стотинки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024