Fox ще плати $787 млн. за изборните си лъжи за Тръмп Снимка: © Getty Images

Fox News постигна споразумение с компанията за машини за гласуване Dominion Voting Systems, на която се съгласи да плати над 787 милиона долара, за да сложи край на колосалната двугодишна съдебна битка, сринала сериозно доверието в дясната медия. Казусът бе станал известен като „медийния процес на века“.

Сумата е около половината от първоначално исканите от ищеца 1,6 млрд. долара. Това е най-голямото публично известно споразумение за клевета в историята на САЩ, свързано с медийна компания.

Сделката бе обявена часове след като съдебното жури положи клетва във Върховния съд на щата Делауеър. След обедната почивка процесът спря за близо три часа без обяснение, което веднага породи слухове за предстоящо споразумение.

Dominion заведе дело срещу Fox с твърдението, че бизнесът ѝ е пострадал в резултат на разпространени неверни твърдения от медията за фалшифициране на вота на президентските избори през 2020 г.

Постигнатото споразумение ще спести на изпълнителните директори на Fox, като Рупърт Мърдок, необходимостта да дават показания.

От Fox заявиха, че постигнатото във вторник споразумение по един от най-очакваните съдебни процеси за клевета в най-новата история на САЩ отразява техния „ангажимент към най-високите журналистически стандарти“. Дясната медия посочи в изявление, че „признава решенията на съда, с които определени твърдения за Dominion са признати за неверни“.

Главният изпълнителен директор на Dominion Джон Пулос заяви на пресконференция, че сделката включва „признаване от страна на Fox на лъжи, които нанесоха огромни щети на моята компания“.

„Истината има значение“ и „лъжите имат последствия“, коментира Джъстин Нелсън, адвокат на Dominion. По думите му революционното споразумение „представлява оправдание и отговорност“.

„За да може нашата демокрация да просъществува още 250 години, а надявам се и много по-дълго, ние трябва да споделяме ангажимента си към фактите... Днешният ден представлява звучна подкрепа за истината и за демокрацията.“

Компанията за електронно гласуване заведе дело срещу дясната медия, като я обвини, че е опетнила репутацията на Dominion, разпространявайки лъжи за това, че вотът през 2020 г. е бил откраднат от бившия президент Тръмп. В иска се казва, че неверните твърдения са били отчасти опит да се спечелят зрителите, които са били разгневени от решението на Fox в изборната нощ да обяви - правилно - че тогавашният съперник на Тръмп, Джо Байдън, е спечелил решаващия щат Аризона.

Двама от ръководителите на Fox, отговорни за решението за Аризона, загубиха работата си два месеца по-късно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024