Краят на извънредното положение: Кои ограничения остават в сила? Снимка: © Getty Images

Последният ден от законовия срок за извънредното положение в България беше заменен веднага с нов режим - "извънредна епидемиологична обстановка". Здравният министър Кирил Ананиев публикува четири нови заповеди, с които описва кои от мерките ще останат да действат и след 13 май - най-малко за едномесечен срок.

Какво остава в сила?

- Все още са спрени са посещенията на закритите площи в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници (те имат право да работят с клиенти само в откритите си площи).

- Не е разрешено посещението на спортни центрове и фитнес зали на закрито.

- Не са разрешени масови научни мероприятия като конференции, симпозиуми и др.

- Не е разрешено организираното събиране на повече от 10 души.

- Спрени са всички учебни занятия и извънкласни мероприятия в училища, университети и други обучителни институции и организации - присъствените часове са заменени с дистанционни уроци до приключване на учебната година. Спрени са всякакви организирани групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън образователната система.

- Спрени са посещенията на децата в детските ясли и детски градини.

- До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.

- Забранява се на лица до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки във времето от 8:30 до 10:30 ч. всеки ден.

- Задължително е носенето на предпазна маска (или друго предпазно средство върху носа и устата) на закрити обществени места, в обществения транспорт и в църквите.

- Служителите, които имат пряк контакт с клиенти на по-малко от 1,5 м дистанция, трябва да носят маска или шлем. Изключение се допуска, ако разстоянието е преградено със стъклена или пластмасова плоскост, която може да се почиства.

- Забранени са свижданията в домове за стари хора, домовете за социални грижи за деца и в лечебните заведения за болнична помощ.

- Всички лица, които влизат на територията на Република България, се поставят под карантина за срок от 14 дни. Шофьорите на тежкотоварни автомобили имат правото да преминават транзитно през територията на страната по определен ред.

- Нарушенията на заповедите на здравния министър се наказват с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Нарушенията на задължителната карантина се наказват с глоба в размер на 5000 лв.

- Забранява се временно влизането на територията на Република България на чужди граждани през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт с изключение на транзитно преминаващите, медицинските специалисти, международни транспортни работници, чуждестранни официални лица и делегации, лица, пътуващи по хуманитарни причини, граждани на ЕС и Шенгенската зона с пряко отношение към осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура, и към изпълнението на големи инвестиционни проекти, сезонни и погранични работници, работници в областта на туризма, доставчици на лекарствени продукти, медицински изделия и др.

- Пограничните работници и доставчиците на медицински изделия не се поставят под карантина, но подписват декларация, че през последните 14 дни не са имали симптоми на остро респираторно заболяване, не са били в контакт с болен от остро респираторно заболяване и най-малко веднъж седмично се завръщат в място на пребиваване на територията на друга държава.

- Засега съдилищата все още работят в ограничен режим, като гледат мерки за неотклонение с видеоконферентни връзки и са спрели работата по същество за наказателни дела. Очаква се ВСС да приеме до дни нов протокол, по който всички съдебни състави ще могат да се върнат на работа с нови мерки за сигурност.

Какво е разрешено:

- Могат да работят всички аптеки, хранителни стоки, малки квартални магазини, банкови и застрахователни офиси, хотели, фризьорски салони, вериги за техника, магазини за битови уреди, лекарски и зъболекарски кабинети, държавни институции.

- От 15 май е разрешена работата на големите молове

- Разрешено е изпращането на абитуриентите в училищата, но не и абитуриентските балове.

- Разрешени са посещенията на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. Разрешено е провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки. Допускат се и посещения на кина, като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет. В музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито, не трябва да се използват климатични инсталации.

- Разрешена е работата на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и заведения за бързо обслужване на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени хигиенни мерки. Разстоянието между масите в заведенията трябва да е минимум 1,5 м. Сервитьорите и барманите трябва да носят или маска на лицето си, или защитен шлем. Препоръчително е да се носят и ръкавици от персонала. Масите и столовете трябва да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител. Трябва да има диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на видимо място.

- Разрешено е провеждането на колективни спортове за аматьори на открито без състезателен характер, вкл. футбол, баскетбол, волейбол. Участниците трябва да бъдат до 12 души и да спазват противоепидемичните мерки. Не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.

- От 15 май са разрешени колективните тренировки по футбол на професионалните отбори. Срещите от Първа и втора лига може да се подновят от 5 юни, но без публика.

- Допуска се възстановяването на тренировъчния процес за спортистите в Програмата за олимпийската подготвока единствено в определените за целта специализирани спортни бази.

- Разрешено е упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

- Разрешено е посещението на национални и природни паркове и планини - но без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

- Разрешено е посещението на градски паркове и градини по реда, организиран от местните власти (деца до 12 г. с придружител между 9:30 и 18:30 ч., а собственици на кучета или спортуващи - до 9:30 ч. и след 18:30 ч.). Движението става по маршрути, без сядане на пейки и без консумация на алкохол.

- Разрешено е свободното пътуване между областните центрове на града, отменени са строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

- Разрешена е работата на плувни комплекси и басейни при разстояние между чадърите в площите на открито най-малко 5 м. и спазване на противоепидемични мерки (дезинфекция, лични предпазни средства на персонала, недопускане на струпване на много хора). Не е разрешена работата на водни атракциони, включително за деца.

- Възстановени са женските и детските консултации, задължителните имунизации, плановият прием в лечебните заведения и трансплантациите. Дните вторник и четвъртък се определят само имунизации, реимунизации и профилактични прегледи на деца и младежи до 18 г.

- Разрешени са шофьорските курсове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024