Крайцерът "Москва" потъна, САЩ забрани международните полети на 7 Boeing 737 на Беларус Снимка: © Wikipedia

Пострадалият от ракетен удар руски ракетен крайцер "Москва" е потънал. Флагманът на Черноморския флот на Русия трябваше да бъде изтеглен на буксир до близко пристанище, но вследствие на разразила се буря в четвъртък, той е потънал. Това съобщава руската държавна агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Изтеглянето се наложи, тъй като корабът загуби стабилност поради повреда на корпуса, след избухване на пожар, причинен от удар от украински ракети.

Това се случи на около 40 км. от Змийския остров.

Украинските военни по-рано съобщиха, че корабът е бил ударен от противокорабна ракета. Версията на руската страна обаче е, че става дума за пожар. От Москва казват, че екипажът на кораба е бил напълно евакуиран на други кораби на Черноморския флот.

От полунощ снощи сирените за въздушно нападение в Украйна вият в Луганск и Запорожие в Източна Украйна, предава агенция Ройтерс. Има данни за експлозии в Киев, Южен Херсон, Харков на изток и Ивано-Франковск на запад. Украинските медии съобщиха за прекъсвания на тока в части от столицата Киев.

Ръководителят на американското външно разузнаване ЦРУ предупреждава, че опасността Русия да използва тактически ядрени оръжия или такива с малък обсег не трябва да се приема лекомислено.

Според Бил Бърнс изявлението за повишаване на готовността за руските ядрени оръжия от страна на Москва е било заплаха. Досега обаче Съединените щати не виждат практически доказателства като движение на войски или военна подготовка, каза той в четвъртък в университет в щата Джорджия.

По сила на глобалните санкции, наложени срещу Русия, а от миналата седмица и срещу Беларус, правителството на САЩ иска да забрани международните полети на седем самолета Boeing, част от авиофлота на държавната белоруска авиокомпания "Белавиа". Министерството на търговията във Вашингтон заяви, че това е първият път, когато белоруските самолети са били санкционирани за нарушаване на правилата за износ на САЩ. В списъка със санкциите бяха добавени и още три руски самолета. Така листата на самолетите, подлежащи на ограничения, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, вече включва 146 руски самолета, притежавани или експлоатирани от местни оператори, и седем белоруски самолета.

Всяка услуга, която позволява на самолетите да летят ;– била тя поддръжка или зареждане на самолета – може да бъде санкционирана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024