Кремъл може да е спокоен - Виктор Орбан и Александър Вучич остават на власт Снимка: © Getty Images

Без смяна на управляващите в Сърбия и Унгария след изборите в неделя. С близо 60% от гласовете сръбският държавен глава Александър Вучич се обяви за победител още след първия тур от президентския вот.

Над 50 процента подкрепа във вота събира и Виктор Орбан в Унгария, с което си осигурява 4 мандат в управлението и победа, която се вижда "и от Луната, и от Брюксел“ - по думите му.

Изборите в Сърбия бяха за президент и за парламент. Според представените данни от централата на Вучич, той печели втори мандат, а партията му остава първа политическа сила със събрани 44%.

Победата означава, че Белград ще продължи да поддържа проруска политика, обличайки я с думите "военен неутралитет".

"За нас е важно България да не спре притокът на руски газ по "Балкански поток". Вие ни доставете газа, до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас. Трудно се води разумен диалог с някого, когато целият свят е обхванат от истерия", заяви буквално преди дни президентът на Сърбия в отговор на новината, че страната ни е готова за газова независимост от Кремъл.

Още един мандат за Виктор Орбан също е добра новина за Владимир Путин и лоша за прозападното обединение от 6 партии, които направиха безпрецедентен политически ход, като издигнаха общ кандидат - Петер Марки-Зай - католик, консерватор по убеждения, баща на 7 деца, кмет на южния град Ходмезьовашархей. При обработени 57.6% от бюлетините ФИДЕС води с 55.7% от гласовете.

За да мобилизира гласоподавателите си, Орбан пакетира парламентарните избори с насрочения странен национален референдум против "сексуалното образование в училищата без съгласието на родителите", "терапията за смяна на пола сред непълнолетни деца", "неограниченото представяне на сексуални образи, които може да повлияят на развитието на децата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024